MENÜ

Kapucinus templom, Buda 1864. november 6. (epa.oszk.hu)

A csinos budai templom – Múltmorzsa

érdekességek a nagyvilágból

Falmászó szobrok, UFO, toronyház-pingvinek

2012-11-10 Views: 2067 ÉPÍTÉSZET, L

Nyeremény, de nem tökéletes – Múltmorzsa

Pest, Európa egyéb fővárosaihoz képest rendkívül szegény még nyilvános szobrokban; azért valódi esemény volt fővárosunkra nézve midőn egy kegyes főpap ? először Eger városának egy közterére szánt Immaculata-szobrát ? Pest városának ajándékozta, hogy az ennek egyik legjártabb pontját diszesitse.

145 évvel ezelőtt, november 10-én számolt be a Vasárnapi Újság a Szűz Máriát ábrázoló szobor felavatásáról.

Vajon melyik volt akkoriban Pest egyik legforgalmasabb pontja, és melyik szobrot köszönheti a város Lengyel Miklós főpapnak?

Folyó évi szeptember 8-kán, kisasszony napján, mint a Mária kultusz egyik legfontosabb ünnepén lepleztetett az le, a Rókus kórház előtt, a kerepesi úton, fényes egyházi ünnepélyességgel s roppant néptömeg jelenlétében ?  a bár művészi tekintetben nem kifogástalan, de fővárosunknak mégis díszére szolgáló müvet.

(immaculata = a latin szó jelentése szeplőtelenImmaculata = Szűz Máriának a szeplőtelen fogantatásra utaló megtisztelő neve. ;  folyó év = idén, ebben az újságcikkben 1867.) 

Ismerős?

Igen, a Rákóczi utat 1874 és 1906 között Kerepesi útnak hívták. Nem csak az utcanév változott azóta. Ha összehasonlítjátok a két képet, elég sok különbséget fedezhettek fel.

Az egyik, hogy a Mária-oszlop elsétált eredeti helyéről és meg is fordult.

A fantasztikusnak tűnő jelenség magyarázata az, hogy 1949-ben a politika lebontatta a szobrot, és 2001-ben amikor újra felállították úgy gondolták, jobb lesz neki így és itt.

No, de folytassuk az 1867-es újságcikk böngészését, melyből kiderül, miért is nem tökéletes ez a nagyszerű ajándék.

A szobor talapzata lépcsőzete vörös márvány, bronz szinü vas-rácstól környezve, melynek négy sarkán két-két öles magas lámpa világit estenkint. A talapzatról magas ? vas oszlop emelkedik több ölnyire; s ez oszlopon áll a szintén érczből öntött Szűz-Mária szobor, egy  ércz-gömbön, meghajolva s alátekintve, mintha gyöngéden őrködő gonddal kisérné az alatta hullámzó népsokaságot ?”

Maga a szobor, épen e meghajlás által veszt fenségéből, s csaknem setétnek tűnik föl. Az arczon sincs sem azon fenség, sem azon báj, melyet a szűz anyában a hit s költészet képzel, kellőleg kifejezve. A ruha redőzete is nélkülözi a könnyedséget. Mind e hiányok daczára azonban szobor-szegény fővárosunknak valódi nyeremény ? s ajándéknak mindenesetre igen szép ajándék.

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?