MENÜ

lakóház, Korea (designboom.com)

A lollipop ? ház

falikert (designboom.com)

Kiskert a falon

2012-03-03 Views: 2542 ÉPÍTÉSZET, L

A kaméleon házak

Levelei legyezőszerűek, neve különleges, sok betegség gyógyítója, hosszú ?hosszú életű ? ez néhány szóban a gingko biloba.

Egy lombhullató fa, ami mégis örökzölddé tette egy holland város házait.

A házak szerencsésebb lakói egy szép nagy parkot látnak az ablakaikból. Amikor a park fáiról már lehullnak a levelek, az üveglapok gingko levelei tovább zöldellnek.

Jöhet hó, fagy és szürkeség, ez az oldal vidám marad üdítő színének és gingko leveleinek köszönhetően.

Azok a kevésbé szerencsések, akiknek az épület másik felében van a lakásuk,  a kertváros 1950-es években épült házait nézhetik. Az új épületek szürke téglás homlokzataikat mutatják a régieknek.

Jó kaméleon módjára a 2007-ben született házak felvették környezetük színét. A park felé néző oldal kilevelezett, a II. világháború után épült házakra néző oldal pedig szürke lett.

Nem tudom, álltak e házak az új épület helyén. Ha nem akkor igen nagy kiszúrás volt ez a kaméleonosdi az utca túloldalán lakókkal. Ők addig a parkot nézték, biztos jobban örültek volna, ha az új épület feléjük is az örökzöld arcát mutatja. Ha korábban a régi házak testvérei sorakoztak az újak helyén, akkor pedig itt lett volna a lehetőség, hogy a szürkeséget életteli vidámság váltsa fel. Ehelyett mintha tükörbe néznének, a saját szürkeségüket láthatják viszont az utca túloldalán. Éljen a gingkós oldal!

 Tervező: Casanova + Hernandez Architects

Itt bukkantam rá: archdaily.com

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: ,

Mit szólsz hozzá?