MENÜ

tűzoltó-barlang

Tűzoltó-barlang

Milyen volt a Colosseum

Milyen volt a Colosseum?

2013-05-14 Views: 2671 ÉPÍTÉSZET, M

Barlanglakások a Gellért-hegyen

Barlangi Kapitány lelkesen mutatja nektek, az egykori Gellért-hegyi barlanglakások helyét. Igen, jól látjátok, a Kapitány nem téved, tényleg a Sziklakápolna helyén, a Szent Iván barlangban voltak ezek a sziklaotthonok.

Bár Barlangi Kapitány kedves ősemberrokonai is éltek itt, sok-sok évvel később is remek otthonnak bizonyult ez a barlang.

A fenti rajz 1866-ban egy újságcikkhez készült. Akkoriban Budafokon és Budatétényben is sok szegény család élt ezekhez hasonló barlanglakásokban.

A cikkből megtudhatjuk, hogy nem volt két egyforma barlangi otthon, változatosak voltak, hisz építészük maga a természet volt.

“Az, a melyiket ezuttal képben bemutatunk, a Szent-Gellért hegy déli oldalán van és tisztességes lakhelyet képez épületekkel, kerítéssel, udvarral, fával az udvaron … “

Ez a festmény belülről mutatja a Gellért-hegyi barlangot, ahonnan nagyszerű kilátás nyílt a Dunára.

1880 körül így nézett ki a mai Sziklakápolna helyén lévő otthon, amit csak 95 évvel ezelőtt, 1918-ban bontottak el. Ebben az évben készült el ugyanis a Gellért Szálló és a szegényes hajlék zavarta volna a szép új szálloda vendégeinek kilátását.

 Az idézet és a rajz a Vasárnapi Újság 1866. december 30-i számából való – epa.oszk.hu. 

 

 

 

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , ,

Mit szólsz hozzá?