MENÜ

programajánló 2011.11.19. (gé)

Épületes programajánló a hétvégére

Pom Pom segített (gé) copy

Köszönöm Pom Pom!

2011-11-19 Views: 2363 ÉPÍTÉSZET, L

Birodalmi lépegető a Madách téren

A filmbéli társaitól eltérően ez a lépegető persze inkább álldogáló, hisz 74 éve áll mozdulatlanul. Töredelmesen bevallom nektek, hogy még nem láttam a Csillagok háborúját. Tudom, ez nagy hiányosság, amit minden bizonnyal pótolni fogok, már csak Ákos fiúnk miatt is. Épp úgy, ahogy az elmúlt néhány évben megismerkedtem szinte az összes szuperhőssel. Mikor jó néhány éve kedves barátaimtól megtudtam, hogy A Madách téri ház birodalmi lépegetőkre emlékeztet, én hittem nekik. Azóta én is így hívom. Mivel szerencsére a Wikipédián már AT-AT szócikk is van, így most utána néztem a Galaktikus Birodalom eme rettegett jelképeinek.

A Madách?házak is, bár nem fenyegetően, de mindenképpen szigorúan, tiszteletet parancsolóan állnak lábaikon.  ( Igen ez csak úgy tűnik, mintha egy ház lenne, valójában azonban több házat rejt az egységes külső páncél. ) Míg a Csapatszállítókban 40 katona és öt robogó fért el, vöröstéglás rokonukban sok ?sok lakás, iroda, üzlet, színház és még szálloda is található. A mi pesti lépegetőnk 1937 ? ben az Orczy-házat kebelezte be és egy nagyszabású álom keltette életre.

Az Erzsébet sugárút őrzőjének szánták. Sok éven át tervezték az Erzsébetvárost átszelő utat, mely az Erzsébet körutat kötötte volna össze a Klauzál tér érintésével a Városházával.

A nagy terv megvalósítását nem galaktikus, hanem világháborúk akadályozták meg. Így csak egy kis zsákutca, a Madách Imre út fölött őrködik Wälder Gyula épülete. Pontosabban nem csak az övé. Ő tervezte meg azt, hogyan nézzen ki a hatalmas épületegyüttes, de az egyen külső mögötti épületeket rajta kívül még öt építész alakította ki. A Madách ? házak persze sokkal barátságosabbak, mint a filmbéli lépegetők.

Erkélykorlátaikon, cirádás zászlótartóikon, díszes téglaburkolatukon és koronájukon akadhat meg az arra járók szeme.


Ja, és van két szokatlan ablaka is.

Legutóbb, mikor arra jártam és futó pillantást vetettem az épületre, más szokatlan dolgot is tapasztaltam. Meglepődtem, miért vonult ki az Örkény Színház teljes társulata az erkélyre. Aztán alaposabb megfigyelés után rájöttem.

Az út fölé hajló átjáró egyébként engem sokszor egy óriási tátott szájra emlékeztet, ami megette a sugárút többi részét. Vagy mintha unottan ásítana a nagy monstrum, mert az élet úgy hozta, hogy végül nem lett semmi dolga.

 

itt néztem a dolgok után: Építészeti Kalauz, Budapest Építészete a századfordulótól napjainkig. Budapest, 1997, 6BT Kiad; hu.wikipedia.org; budapestcity.org


Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?