MENÜ

Kifestők

Abu Szimbel

II. Ramszesz fáraó sziklatemplomának bejáratát négy, csaknem 21 m magas ülőszobor őrzi. Az egyes szobrok két fülének távolsága több mint négy méter, a szájuk pedig több mint egy méter széles. Az Egyiptomdéli részén, a Nasszer-tó partján fekvő Abu Szimbel két temploma ma nem ott áll, ahol II. vagy más néven Nagy Ramszesz idején megépült. A 66 évig uralkodó fáraónak és feleségének Nefertarinak épített, eredetileg sziklába vájt templomokat 5 évig tartó hatalmas munkával helyezték át. Így megakadályozták, hogy az Asszuáni-gát építése miatt víz alá kerüljenek. Itt megnézheted, milyen volt a XIX. dinasztia idején épült Nagy Templom, melynek bejáratát a II. Ramszeszt ábrázoló ülőszobrok őrzik.

Alexandriai világítótorony, a Fárosz

Alexandria egyik legnevezetesebb építménye, a i. e. 3. században épült Egyiptomban, Fárosz (Pharos) szigetén. A több mint száz méter magas, fehér márvánnyal borított építmény, a Fárosz, három részből állt. Az alsó rész négyszögletes, a középső nyolcszögű, a felső pedig henger alakú volt. A torony felső szintjén állítólag tükröket helyeztek el, amelyek nappal a nap, éjjel pedig az ott lobogó tűz fényét erősítették fel, hogy így segítsék a hajósok tájékozódását. A világítótorony csúcsát Zeusz vagy Poszeidón szobra díszítette. A világ hét csodája közé sorolt tornyot a Kr. u. 14. században földrengés pusztította el.

Asszír kapu

Az Újasszír Birodalom fővárosa Dúr-Sarrukín az egyik legkorábbi megtervezett település, melyet II. Sarrukín azaz Szárgon (uralkodott Kr. e. 721 ? Kr. e. 705) építtetett. A városfal minden oldalán kettős, tornyos kapuk voltak, melyeket állatszobrok, például kapuvédő szárnyas bikák díszítettek.

Azték szőnyeg

Az azték szó érthető és világos beszédű népet jelent. Az elbeszélések szerint 7 törzsük, 7 barlangból indult el i.sz. 820-ban, és útjuk végére Mexikó földjére érkeztek. Birodalmuk fővárosa a mai Mexikóváros helyén épült fel. Közép-Mexikó szinte minden népét leigázták, így végül 4-5000 kisebb adófizető állam fölött uralkodtak. A harc lételemük volt. Minden felnőtt férfinek hadba kellett vonulnia, és a fiúgyermekek már 5 éves koruktól katonai iskolákba jártak. Amikor nem ,,000háborúztak, akkor szorgalmas, földművelő életet éltek.

Burdzs al Arab

A Dubaiban álló luxus hotel 321 m-es magasságával a világ negyedik legmagasabb szállodája. Az 1999-ben elkészült épület egy mesterséges szigeten áll, amit egy magánhíd köt össze a szárazfölddel. Tervezte: Tom Wright of Atkins

Burdzs Kalifa

A szupermagasfelhőkarcoló építése során több nehézség is adódott. Meg kellett oldani, hogy az építéshez szükséges betont fel tudják pumpálni a minden eddigi rekordokat megdöntő magasságokba. Nem csak a magasság, hanem a nappal olykor 50?C-os hőmérséklet is nehezítette a betonozást. A jobb minőség érdekében ezért leginkább este folytak a munkálatok. A 2004-től 2010-ig épült rekorder  163 emeletes. Tervezte: Adrian Smith

Capitolium

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban 1793-ban kezdték el a törvényhozás székházának építését. A 88 m magas épület a Capitolium-dombon áll, a National Mall nemzeti park keleti részén.

CN Torony

Kanada jelképe ez a Torontóban álló 553 m magas torony, ami 2007-ig a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt. A toronyban négy kilátószint látogatható. 447 m magasan van a legfelső, ahonnan tiszta időben el lehet látni Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán lévő Niagara-vízesésig. A 3. szinten, 351 m-es magasságban egy 72 perc alatt körbeforduló gömb alakú étterem van.

Colosseum

Vespasianus császár uralkodása idején épült a Flaviusok amfiteátruma, ami mai nevét a középkorban kapta. Valószínűleg Néró közelben álló hatalmas szobráról, a kolosszusról kapta a Colosseum nevet. Kevesebb, mint 10 év alatt épült fel azon a helyen ahol korábban Néró egykori palotaudvarának mesterséges tava volt. Megnyitása alkalmából 100 napos ünnepségsorozatot tartottak Rómában. Több mint 450 évig zajlottak falai közt gladiátor viadalok. A középkorban házakat és templomokat építettek a belsejében, a reneszánsz alatt templomok és paloták építéséhez hordták el köveit. Többször tett benne kárt a földrengés is. A Colosseum első nagy helyreállítása 1992 és 1999 között zajlott.

Eiffel-torony

Gustave Eiffelmérnök a torony terveivel először Barcelona polgármesterének ajtaján kopogtatott, aki ?kissé irreálisnak és főleg túlságosan költségesnek? tartotta az építményt. Párizs vezetői néhány év múlva azonban úgy döntöttek, ők szeretnék, ha az 1889. évi világkiállításra elkészülne városukban az acéltorony. Az építkezés nagyon gyorsan haladt. Havonta 12 m-el nőtt az épülő torony magassága, így két év alatt el is készült.

gízai Nagy Szfinx

gízai Nagy Szfinx

Az Egyiptomban, Gízában található Nagy Szfinx oroszlántestű és emberfejű lényt ábrázoló szobor. Khefrén fáraó piramis együttesének része, és arcvonásait a fáraó arcképéről mintázták. A kutatások szerint több mint 4500 évvel ezelőtt, mészkőtömbökből faragtak ki a különös alkotást. Sok rejtély kapcsolódik a Nagy Szfinx megépítéséhez, és még napjainkban is okoz meglepetéseket. 2013. év végén például egy fotó járta be az internetet, mely szerint 112 év után újra hó borította az 57 méter hosszú és 20 méter magas szobrot. (Egy kézilabda pályán, ami 40×20 m, nem férne el a hatalmas alkotás.)

Guggenheim Múzeum

Solomon Robert Guggenheim (1861 ?1949) nagy vagyonnal rendelkező üzletember és műgyűjtő volt. 1937-ben létrehozta a Guggenheim alapítványt, hogy támogassa a modern képzőművészetet.  1937-ben múzeumot alapított, melynek új épülete 1959-ben készült el New Yorkban, Frank Lloyd Wright építész tervei alapján.

halikarnasszoszi Mauzóleum

halikarnasszoszi Mauzóleum

A mauzóleumok nagyméretű síremlékek, melyeket általában neves személyeknek építenek. A mauzóleumok névadója a kis-ázsiai , halikarnasszoszi Mauzóleum I.e. 353-ban készült el.  A perzsa Mausolos és felesége, Artemisia számára emelt, 66×77,5 m alapterületű sírházat a világ hét csodája között tartották számon. A hatalmas talapzatban volt a sírkamra. 36 oszlop vette körül Mausolosnak és feleségének templomát, melyen 24 lépcsőfokból álló piramis emelkedett. Ennek tetején az uralkodópár lovaskocsis szobrát helyezték el. 1522-ben rombolták le a johannita lovagok, hogy a rengeteg márványból, amiből épült meszet égethessenek.

házikó

Japán pagoda

A pagoda toronyszerű, többszintes, kőből, téglából vagy fából készült építmény; általában buddhista templomegyüttes része. Japán egyik legfontosabb vallása, a buddhizmus a 6. század végétől került át az országba koreai és kínai közvetítéssel. A pagoda eredete az indiai sztúpákig (lásd lentebb) nyúlik vissza. Később a kínai őrtornyok formája szolgált mintaképül építésük során. A pagodákban fontos vallási emléktárgyakat őriztek. A pagodák közepén egy hatalmas fatörzs húzódik végig, az úgynevezett ?szívpillér?.

Kariatidák csarnoka

Kariatidák csarnoka

Az athéni Akropolisz legfiatalabb épülete az Erekhtheion. A templomot a várost alapító királyról, Erechteusról nevezték el, akinek a hagyományok szerint ezen a helyen állt egykor a palotája. A templom Parthenon felé néző, déli oldalán található a Kariatida csarnok. Az épületrész tetejét nőalakú szobrok tartják, amelyeket a hellénekhez hűtlenné vált, Karya-ban élő, rabságba vetett asszonyokról mintáztak. Itt megnézheted, milyen lehetett egykor színesen az épület.

Kreml ? Pszkov, XIV. sz.

A Kreml (oroszul: ??????) szó hallatán, a Moszkva közepén lévő, fallal körülvett történelmi épületegyüttesre gondolunk. Pedig a kreml szó eredetileg olyan fellegvárat, citadellát jelölt, melyet az ősi orosz városokban építettek, és melyek közül sok ma is látható, mint például Pszkovban. Pszkov (oroszul ?????) az egyik legrégebbi orosz város az ország északnyugati részén.

Mexikó ? Palenque, A Feliratok temploma

Palenque maja romváros Mexikóban. A 7. században vallási központtá vált. 835-ben a város elnéptelenedett és benőtte az őserdő. Az egykor hatalmas területű Palenque romjainak nagy része még feltáratlan. A maja művészet ma ismert legjelentősebb alkotásait, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékét találták meg az eddig feltárt romok között. Az egyik legfontosabb vallási építmény a Feliratok temploma. A lépcsős piramis tetejére 69 fokú keskeny lépcsősor vezet, belsejében pedig Pakal király gazdagon díszített sírkamrája található.

Pentagon

1943-ban készült el George Bergstrom építész tervei alapján a szabályos ötszög alakú épület, az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelye. A hétszintes (föld felett öt, föld alatt kettő) épület öt körfolyosója összesen 28,2 kilométer hosszú. A hatalmas irodaházban körülbelül 26 000 ember dolgozik. (Szentendre lakosainak száma 2012-ben 26 250 fő volt, Tatáé 24 906.) A Pentagon városnyi dolgozója több mint 20 gyorsétterem közül választhat ebédidőben. Subway, McDonald’s, Dunkin’ Donuts, Starbucks, KFC és Pizza Hut is található az épületben, és persze egy nagy fitness központ is.

Petronas-ikertorony

Az építtető kőolajtársaság (Petronas) nevét viselő, Kuala Lumpurban álló felhőkarcolót egy argentín építész, César Pelli tervezte. Az évekig tartó építkezés 1993-ban kezdődött a felhőkarcoló alapjának szükséges gödör kialakításával. Minden este 500 teherautónyi földet szállítottak el a helyszínről, míg kiásták a 30 m mély gödröt. A két torony betonalapjának elkészítéséhez 2 x 54 órán keresztül folyamatosan öntötték a betont ebbe a hatalmas gödörbe. A tornyok megépítéséhez több mint 3 ezer elefánt súlyának megfelelő acélra volt szükség. Az ikertorony hivatalos megnyitóünnepsége 1999 augusztus 1-én volt.

Rodoszi Kolosszus

rodoszi Kolosszus

A görögországi Rodosz szigetének lakói i.e. 305-ben egy győztes csata után hálából emelték a hatalmas bronzszobrot. Csaknem 12 évig készült a szobor, aminek sem pontos helyét, sem pontos formáját és méretét nem ismerjük. A kutatók szerint Héliosz isten szobra 32-37 m magas lehetett, a talapzatával együtt 45 m. A leírások szerint csak 50 esztendeig állt, ekkor egy földrengés ledöntötte. ?A napkolosszus ? még fektében is fölkelti mindenkinek a csodálatát, aki csak látja ? Csak kevesen tudják a hüvelykujját átkarolni, az ujjai nagyobbak, mint más szobrok teljes egészükben ??  Még a középkorban is ott hevert. Mikor aztán egy hadvezér eladta a szobor maradványait egy kereskedőnek, a kereskedő állítólag 900 tevén szállíttatta el. Erre persze épp úgy nincs bizonyíték, mint ahogy arra sincs, hogy a Kolosszus egykor a kikötő bejárata fölött terpeszállásban állt volna.

Stonehenge

Az Anglia déli részén álló őskori építmény több mint 5000 éve létezik. A körülbelül húsz lépés sugarú körben, egymástól azonos távolságra négy méter magas kőtömbök állnak, amelyekre szintén egyforma köveket fektettek. Sokféle legenda kering a különös kőépítményről, a valóság talán sosem derül ki. 2011-ben rájöttek, hogy a kövek riolitokból, azaz kék kövekből állnak, melyeket a több száz km-re lévő Preseli hegységből szállították az építményhez. A kutatók szerint az emberek annak idején messzi földekről érkeztek ide, a kék kövek gyógyító erejében bízva. Napjainkban minden évben június 21-én, a napfordulókor ezrek gyűlnek itt össze. Ilyenkor a Nap közvetlenül a kör közepe felett megy fel.

Sydney-i Operaház

Az operaház megtervezésére 1954-ben pályázatot írtak ki, amin 32 országból 233 építész vett részt. A nyertes egy dán építész, J?rn Utzon lett. A kikötőben álló épület helyén eredetileg egy erődítmény állt, később pedig villamos-kocsiszín. A kagylókra, vagy vitorlákra emlékeztető operaház belseje több rekordot is rejteget. Itt található a világ legnagyobb színpadi függönye, minden függönyszárny 93 m?-es. A hangversenyterem orgonája pedig 10 500 darab sípjával a világ legnagyobb mechanikus orgonája.

Száncsi nagy sztúpa, India

Indiában évszázadokon át a fő építőanyag a fa volt. A zord klíma miatt nem sok emlék maradt meg ebből a korai építészetből. A legkorábbi és máig fennmaradt tartósabb kőépítmények a sztúpák.  A sztúpa (a szanszkrit st?pa szó jelentése: halom) a buddhista építészet egyik jellegzetes épülettípusa. Egy szent ember vagy király földi maradványai, vagy ereklyéi fölé emelt, kupola alakú emlékmű. Az első sztúpákat Asóka király építtette, aki i.e. III. évszázadban tért át a buddhista hitre. Ekkor nagy buzgalommal egymás után állíttatott fel sztúpákat birodalmában. Az a hír járja, hogy 1000-84000 sztúpát építtetett, melyek közül mindössze egy maradt fenn. A Száncsi nagy sztúpa négy hatalmas különálló kapujával talán a legteljesebb és legszebb buddhista emlék Indiában.

Vincent van Gogh szobája Arles-ban

Vincent van Gogh (1853.- 1890.) háromszor festette le a Franciaországi Arles fogadójában lévő szobáját. A három változat könnyen megkülönböztethető egymástól például a falon függő képek alapján. A fogadó a II. világháború során egy légitámadás alatt megsérült, majd később lebontották. A kutatók azonban megtalálták eredeti alaprajzait melyekből kiderült, hogy a szoba valóban szabálytalan alakú volt. A szoba jobb oldali ajtaja a lépcsőházba nyílt, a bal oldali egy vendégszobába, amit barátjának, Gauguinnek tartott fenn.

Mit szólsz hozzá?