MENÜ

Te látsz a Lamborghinitől ? játék

Te látsz a Lamborghinitől? – játék

gólyalábakon

A felemelt templom

2013-05-20 Views: 2371 ÉPÍTÉSZET, L, VIDEÓ

Alig használt főváros kiadó

Nem böngésztem át az Újasszír Birodalomból fennmaradt kőtáblák szövegeit, de simán lehet, hogy akad köztük egy ilyen hirdetés.

No jó, valójában igen kicsi az esélye, pedig tényleg ott árválkodott szegény alig használt Dúr-Sarukkín, a régi főváros. A birodalom új központjában, a Tigris folyó partján fekvő Ninivében, azonban talán tényleg szóbeszéd tárgya volt az Újasszír Birodalom előző fővárosának sorsa.

Az úgy volt, hogy bő 2700 évvel ezelőtt a nagy hódító, II. Sarrukín király egy szép napon kiment a pusztába és kijelölte a róla elnevezett új főváros helyét. Természetesen a királyi palotával és azt körülvevő fallal kezdődött az építkezés. Egyes források szerint hat, mások szerint tíz esztendeig épült a hét kapuval áttört városfal és Sarrukín palotája.

Két évig élt szép, új és leginkább hatalmas palotájában II. Sarrukín amikor is megfordult hadiszerencséje, és már az életet sem élvezhette tovább. A fia, aki a trónon követte őt, túl babonás volt. Hiába állt ott apja pompás fővárosa, neki bizony nem kellett, hátha a balszerencsét is vele örökli. Úgy döntött, áthelyezi az Újasszír Birodalom központját Ninivébe. A régi főváros, Dúr-Sarrukín pedig szép lassan teljesen elnéptelenedett és pusztulni kezdett.

A mai Irak területén, Horszabád település mellett láthatóak Dúr-Sarrukín nyomai. Nézd meg, milyen volt az i.e. 8. században épült, 1700×1750 m hosszúságú falakkal határolt újasszír város.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?