MENÜ

a trükk

A trükk

dupla

Dupla

2013-11-20 Views: 2526 ÉPÍTÉSZET, L, VIZUÁLIS KULTÚRA

Ilyennek képzelték

Íme a XXI. század műanyagból, törhetetlen üvegből és fémből épült városa. A tudomány és űrutazás fellegváraként képzelték el a jövő városait a múlt század közepén.

Éppen csak belekóstoltunk a kétezres évekbe, és rengeteg minden történhet még ebben a században, úgyhogy ki tudja, lehet, hogy ez az álom is valóra válik.

A fenti tervről azonban már biztosan kijelenthetjük, hogy megvalósítása kissé túlfut a tervezett időponton. “Az üvegkupola alatt a friss tavaszi időjárást élvezheti egész évben.” – írta az 1957-es magazin. A “fém keménységű üvegkupola” olyan házat és kertet borít, ahol mindent a napenergia működtet. Ezért aztán ha nem is kacsalábon, de a kupola alatt forog az épület, hogy napraforgóként követhesse a Napot. A magazin újságírói szerint már 1989-ben ilyen félig nyitott, negyedgömb-otthonok sorakoznak majd Kaliforniában.

Persze, ha teljes egészében nem is valósultak (még) meg ezek az évtizedekkel ezelőtt született elképzelések, azért vannak olyan részeik, amelyek valósággá váltak.

A napkollektorokkal borított háztetők Magyarországon is lassan megszokott látvánnyá válnak. A tv-s óra is létezik már, de az első űrváros felépítésére még várni kell (bár a hírek szerint talán már nem is olyan sokat).

Érdemes tehát álmodozni a jövő városairól. Az álmok gyakran valóra válnak.

(Vagy mégsem?)

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , ,

Mit szólsz hozzá?