MENÜ

Érdekes játszóterek

Érdekes játszóterek

A szellemvasút kalandpark

A Szellemvasút Kalandpark

2015-10-07 Views: 5764 L, VIZUÁLIS KULTÚRA

A gördeszka, a szörfdeszka és a művészettörténet

gördeszkák - Jan Davidsz de Heem festményeinek felhasználásával

Tankönyv helyett gördeszka és szörfdeszka katalógus? Na jó, egyenlőre persze még nem pótolná a francia üzlet kínálata a művészettörténeti könyveket, de ki tudja? Most is új sorozat tűnt fel a kínálatukban.

művészi gördeszkák

Ezúttal Jan Davidsz de Heem (1606-1684) barokk festő Virágcsendélete került a kézzel festett deszkákra. Nem csak gördeszkák, hanem szörfdeszkák is készültek ugyanezzel a mintával – igaz, mindegyikből csak 10-10 darab. A gyönyörű csendélet mellett újdonság a Gustav Klimt (1862-1918) osztrák szecessziós festő alkotásaival díszített sorozat is.

szörfdeszkák - Gustav Klimt alkotásai alapján

művészi szörfdeszkák - Gustav Klimt alkotásai alapján

Hieronymus Bosch alkotása gördeszkákon

A németalföldi festő Hieronymus Bosch (1453-1516) egyik legismertebb alkotásával, A gyönyörök kertjével díszített deszkák már nem számítanak újdonságnak a különlegességeket kedvelők és gyűjtők számára.

XV. századi kéziratok  - különleges szörfdeszkák, gördeszkák

Természetesen a régebbi sorozatokból sem készült sok példány, ezért a francia festő Simon Marmion (1425-1489) késő gótikus alkotásaival is kevesen suhanhatnak. Az idén nyáron megjelent szörfdeszkákon egy kódex lapjai tűnnek fel, melyeket a francia festő miniátorként díszített. (A kézzel írott könyvekbe, kódexbe az illuminátorok készítették el az illusztrációkat, amiket aztán a miniátorok művészi rajzokkal egészítettek ki.) A XV. században egyébként Simon Marmiont, a “miniátorok hercege”-ként tisztelték kortársai.

gördeszkák - későgótikus falikárpit alapján

boom-art szörfdeszkák

1500 körül szőtték azt a Hölgy az egyszarvúval című, nyolc darabból álló kárpit-sorozatot, amelynek egyik darabja szintén deszkadísz lett. A sort Jan van Huysum (1682-1749) németalföldi festő virágcsendélete, és a francia François Boucher (1703-1770) rokokó művész egyik Vénuszt ábrázoló szörfdeszkái zárják – egyenlőre. Vajon mi lesz a folytatás?

François Boucher és Jan Van Huysum alkotásai szörfdeszkákon, gördeszkákon

A gördeszka és szörfdeszka különlegességeket kínáló francia boom-art az európai szörf óriás UWL-el együttműködve készíti a művészettörténeti sorozatokat. A számozott, egyedi deszkákhoz díszdoboz és fali kampó is jár. A gyűjtők két deszkából álló diptichonok, vagy három deszkából álló triptichonok közül is válogathatnak.

Forrás: artsper.com, designboom.com, blog.thedpages.com, fancy.com, hu.wikipedia.org, hypebeast.com, mek.niif.hu (Csapodiné Gárdonyi Klára A X-XI. századi kódexművészet), tudasbazis.sulinet.hu.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólások lezárva.