MENÜ

lótusz-tornyok (designbuzz.com, inhabitat.com, renklisheyler.wordpress.com)

Lótusz-tornyok

London kézzel rajzolt térképe (designboom.com)

Rajzolt London

2012-06-08 Views: 1891 ÉPÍTÉSZET, L

Újvilág Pesten – Múltmorzsa

Azt már tudjuk, hogy Pest a 18. század közepén egy ?kőfallal körülkerített nagy falu? volt. Arról is olvashattatok, hogy a városok élőlények módjára nőnek, fejlődnek. Természetesen, így volt ez Pest városával is.

?Egyszer aztán azon vették észre magukat a pestiek, hogy kicsiny a város, nem férnek el benne. A falak fojtogatják Pestet ; nem engedik nőni. Az élelmes polgárok úgy segítettek a bajon, hogy kívülről hozzáépítették a viskóikat a város falához. Az így támadt toldalék várost “új világ”-nak nevezték.?

Az Újvilágot sokáig kétes hírű vendéglői és keskeny sikátorai miatt emlegették. Az idő múlásával azonban felértékelődött ez a városrész, pontosabban azok a házak lettek fontosak, melyeket közvetlenül a városfalhoz építettek.

?Bár valami művészi beccsel nem bírnak, mégis érdekesek régészeti szempontból Pestnek régi falai is, melyeknek legnagyobb része most már csak akkor jön napfényre, midőn a ? hozzájuk épített házak lerombolása alkalmával felszabadíttatnak.?

Azért, hogy a városvédők szekereikkel körüljárhassák a városfalakat a belső házsoroknak el kellett válniuk a városfaltól, így az Újvilág házai voltak azok, melyek megőrizték Pest városának régi falait. Az első idézet 1909-ben jelent meg a Lyka Károly szerkesztette Művészet című folyóiratban; a második, Rómer Flóris 1873-ban kiadott könyvében olvasható.

A térkép beazonosításához egy kis segítség:

  • Hatvani utcza – ma Kossuth Lajos utca
  • a Kecskeméti-kapu a mai Kálvin tér és Kecskeméti utca sarkánál volt

Források:

Makoldi Mihályné: Szülőföldünk, Budapest. Budapest, 1980, Tankönyvkiadó Vállalat.

Rómer Flóris: A régi Pest. Dabas, 1988, (Az Állami Könyvterjesztő Vállalat reprint sorozata)

hg.hu, mke.hu/lyka/08/382-391-pest.htm

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , ,

Mit szólsz hozzá?