MENÜ

a kérdés (gé)

A bicebóca templom

az épület falára felfutó borostyán, vagy (archdaily.com)

Vasborostyán vagy fém kapuháló?

2011-11-26 Views: 1999 ÉPÍTÉSZET, L

A szülinapos és India

Október 25-én ünnepelte 115. születésnapját az Iparművészeti Múzeum. Éljen, éljen!

A családi születésnapi ünnepségekhez szinte mindig hozzátartoznak a jó hangulatú visszaemlékezések az ünnepeltről. Biztos nálatok is így van. Milyen mókás dolgokat csináltatok kicsi korotokban, mennyire cuki kisbabák voltatok és milyen is volt az, amikor megszületettek. A mi ünnepeltünk születéstörténete Angliában kezdődik, Indiában, Perzsiában, és Ázsiában folytatódik. Lechner Ödön ugyanis angliai útja során figyelt fel arra, milyen épületeket emeltek az angol gyarmatosítók Indiában. Lenyűgözte, hogyan lehet egybeolvasztani az európai és indiai kultúrát. Ő is megismerkedett a mesés Kelet díszítőművészetével, amit aztán az Iparművészeti Múzeum épületében egybeforrasztott a magyar hagyományokkal.

Úgy tartják, a múzeumnak van is egy távoli rokona Indiában, az egykori Bombay, mai nevén Mumbai pályaudvara.

Tehát a mesés Kelet nem is olyan távoli, elérhetetlen. Egy csipetnyi itt van belőle az Üllői úton, az Iparművészeti Múzeum épületében. Mindig megcsodálom, ha arrafelé visz az utam. Legutóbb, mikor azon a környéken jártam feltűnt, hogy valami nem stimmel:

Bizony, miközben mi egyik nagymamától a másikig utazgattunk a nyári szünetben, le kellett venni a kupolán lévő tornyot. A 11 és fél m magas építmény már sok-sok éve igen rossz állapotban volt, toldozták-foldozták szegényt.  Aztán megindult, el kezdett dőlni az Üllői út felé. Nem várták meg, míg lemegy magától, júniusban leemelték a bajuszos angyalkákkal díszített lanternát.

Képzeljétek, a tervek szerint a IX. kerület egy parkját szoborként díszíti majd. Különös látványosság lesz, az biztos, hisz lentről nem tűnt olyan nagynak, de ha megállhatunk majd előtte, elgondolkodhatunk azon, hogy ez a közel két és fél emeletnyi torony csak egy kis része volt az Iparművészeti Múzeum épületének.

 

Itt kutakodtam:hg.humult-kor.humke.hu.

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?