MENÜ

érdekességek a nagyvilágból

Az aranyszőnyeg és a vezetéktartó óriások

Ludbriko építész szakkör a Noha Stúdióban

Ludbriko – Építész szakkör

2012-10-04 Views: 4068 ÉPÍTÉSZET, L

A Corvin titkai

Gondolom, a Corvin Áruházról nektek is elsőre a szórakozóhelyek jutnak eszetekbe. Mint üzletház már nem igazán él a köztudatban, pedig fénykorában a legjobb párizsi és londoni áruházak vetélytársa volt szegény. Néhány éve azonban már csak az “Az álcázás mestere” elnevezésű versenyen indulhatna győzelmi eséllyel – már ha lenne ilyen. De ha lenne, akkor azt tutira megnyerné. Nézzétek csak:

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fegyverek sok kárt tettek az épületben, de a fémdoboz mögött azért ott van az eredeti homlokzat, sőt ahogy majd látjátok, néhol még ma is felfedezhető a 86 éves épület régi pompája. No, de kezdjük az elején!

A Rókus Kórház háttérben látszó épülete segíthet. Ez bizony a Blaha Lujza tér, a Corvin helyén pedig az Apolló Filmszínház, mely épp az áruház építése miatt költözött az Erzsébet körútra 1915-ben.

Az 1926-ban megnyílt üzletház nagy népszerűségnek örvendett. Újdonság volt akkor Budapesten, hogy egy helyen szinte mindent megvásárolhattak, nem is akárhogy. Délutánonként kellemes élő zene szórakoztatta a vásárlókat, divatbemutatókat, kiállításokat rendeztek, de volt kávéház és étterem is az ős pláza falai között.

5 évvel a nyitás után, jelentős területtel bővítették az épületet, már 33 kirakat csábította a vevőket az áruház 52 osztályára. Ekkor készült el a légkondicionálóhoz hasonló berendezés is, fokozva a vásárlók kényelmét. Legnagyobb sikere azonban az ország első mozgólépcsőjének volt, ami itt a Corvinban indult el 1931-ben.

Az új csoda mindenképp megkönnyítette a vevők életét, hisz “Európa legelső divatotthona” csak látszólag volt egyemeletes. A négyszintes épület hatalmas ablakai valójában több emelet magasak voltak.

Csaknem húsz évig tartott a Corvin Áruház tündöklésé, aztán a történelem más utat jelölt ki számára. Bár a második világháborúban megsérült épület 1945 első két hónapjában még hullaházként működött, márciusban már újra fogadta a vevőket. Csak a legszükségesebb dolgokat állították helyre a háború után, épp úgy, mint 1956-ot követően, ezért aztán a hatvanas évekre szinte életveszélyessé vált a Corvin Nagyáruház.

Aztán lassan, de biztosan elérkezünk a fémlemez csomagoláshoz. 1966-ban a halaszthatatlan felújítás jelszavai a gyorsaság és az olcsóság voltak. Ezek mellett nem sok esély volt az épület eredeti szépségében történő helyreállítására, és nemcsak hogy megszületett, de meg is valósult a becsomagolás “nagyszerű” ötlete. No, de ahogy azt olvashattátok, a mai épület azért nyomokban még tartalmazza a múltat.

A fotókat jobbról kerülve, a Márkus Emília utcában készítettem.

Ha arra jártok, tegyetek egy kört – no jó, majdnem egy egészet, mert a főbejárat homlokzata sajnos nem számít – keressétek az eredetit a csomagolás mögött!

Itt olvastam a Reiss Zoltán tervezte Corvin áruházról: haztajidizajn.blog.hu, hu.wikipedia.org, magyarnarancs.hu, titkosbudapest.hu

 

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?