MENÜ

Benjámin Budapesten!! (gé)

Benjamin Budapesten!!

az óriási kirakódarab (archdaily.com)

Óriási kirakódarab

2011-11-15 Views: 2978 ÉPÍTÉSZET, L

A lovarda és a béka

1858-ban Pest ?országfőváros? díszes épülettel gazdagodott. Fél év alatt épült fel a Nemzeti Múzeum mögött a Nemzeti Lovarda. Na, most a helyzet az, hogy hiába próbáljátok felidézni a környéken tett sétákat, hátha beugrik valami nagy és lovas. Nem fog, ugyanis ez az épület nem élte meg a 100. születésnapját.

A következő kép azért segíthet egy kicsit, hisz a Lovarda mellett később felépült Károlyi-palota még ma is áll.

Ilyen most a látvány, a Lovarda helyén álló zöldséggel:

A dolgok ebben a mesében egy kicsit összekuszálódtak, ugyanis köztudott, hogy a zöld békák feladata daliás hercegekké változni, nem pedig a dalia változik békává.

Pedig itt is minden jól indult, a történet elején szerepelnek grófok, főurak. Szapáry Antal gróf javaslatára fogott össze e rangos társaság, hogy a már szűknek bizonyuló lovarda helyén, egy tágasabb épülhessen. Az Ybl Miklós tervei alapján elkészült épületben aztán nem csak lovaglásra volt lehetőség.  Lőgyakorlópálya, testgyakorló- és táncterem is volt Pest legújabb ékességében. Egy szomszédos épületben, pedig vívóteremet alakítottak ki. A Lovarda hamar az előkelő urak találkozóhelyévé vált.

?Az épület belrendezéséről csak annyit mondunk, hogy az minden tekintetben kielégitő, s hogy abban a hölgyek szükségeire is figyelem van forditva.?- olvasható a megnyitóról szóló korabeli újságcikkben.

Telt, múlt az idő, a Lovarda szomszédsága benépesedett, és egyszer csak megjelent a Magyar Rádió nevű amőba. Egyre több területet és épületet vásárolt meg, kebelezett be ez az amőba a környéken. Az 1940-es évek elején már a nagyzenekarok és cigányzenekarok rádiós szereplésére is a Nemzeti Lovarda földszinti szalonjában került sor. A háború végéig azért lovardaként kitartóan üzemelt. Mint oly sok történet, ez is a II. Világháború miatt vett végérvényesen rossz irányt. A háborús károkra hivatkozva ugyanis sokak tiltakozása ellenére 1948-ban lebontották főhősünket. Ám mielőtt a béka megjelent volna a helyén, 1952-ben hat hét alatt megszületett  itt a rádió atombunkere. A 60-as évek végén ezt a bunkert építették körbe azzal az épülettel, ami ma is látható.

A főszereplő Nemzeti Lovarda története nem végződött happy enddel. Mákszemnyi jó azért jut a végére. Az épület tetején álló büszke ló ugyanis megmenekült, és ma Tata-Dióspusztán, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon látható.

 Itt kutakodtam: 85ev.radio.hu, apalotanegyed.blog.hu, epa.oszk.hu, magnasfertaly.blogspot.com.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?