MENÜ

vonalkód áruház (hasmgrupu.blogspot.com)

Vonalkód-áruház

Kirakó ? Bújócska

Bújócska – játék

2012-04-26 Views: 2987 ÉPÍTÉSZET, L

Az év minden napjára

Nemrégiben Egerben jártam. Villámlátogatás volt, csak egy gyors séta, kedvcsináló Észak-Magyarország második legnépesebb városához.

A kívül-belül megszépült Eszterházy Károly Főiskolán volt programunk, de sajna ott sem volt idő a bóklászásra.

Ez volt az első olyan épület az országban, melyet azért építettek, hogy egyetem legyen a falai között. Végül azonban “csak” a líceumok közé sorolták (líceum: gimnázium és felsőoktatás egyben) az iskolát. 1762-ben kezdték építeni és csak 31 év múlva lett tejesen kész, de a tanítás, az építkezés megkezdése után 12 évvel már elindult, és csaknem folyamatos azóta is. A kalapos király okozott egy ?kis? kavarodást, mikor 1784-ben Egerbe látogatott. Miután II. József császár megnézte a Líceumot így szólt: ?Kaszárnyának éppen jó lesz!?, és ezt komolyan is gondolta. Úgyhogy néhány hét múlva jött is a futár Bécsből a rendelettel, ami kiparancsolta az iskolát az épületből. Végül aztán megúszta ezt a sorsot, nem lett belőle laktanya.

Sok kincset rejt ez az épület. Ott van például a gyönyörű könyvtár, ami 1793-ban nyílt meg. Itt őrzik sok más ritkasággal együtt Mikes Kelemen Rodostóból írt leveleit, és Mozart egyetlen Magyarországon megtalálható levelét is.

A könyvtár egyik ékessége a nagyterem hatalmas tölgyfa polcrendszere, ami két év alatt készült el. Különlegessége, hogy az elemek összeillesztéséhez semmi fémet  nem használtak.

A mennyezet freskóját nézve azt gondolhatnánk, a könyvtár nagyterme fölé magas kupola borul, pedig valójában a mennyezet alig egy méterrel tér el a vízszintestől.

Az épület 11 emelet magas tornyának 6. emeletén csillagda, csillagvizsgáló működött. A 9. emeleten van ?Eger szeme?, a fényképezőgép ősének egy példánya, egy valódi Camera Obscura. Ez Európa ma is működő legrégibb sötétkamrája, film nélküli fényképezőgépe, ami egy asztalra vetíti Eger városát.

Épp a Varázstornyot néztük a belső udvarból, mikor vendéglátónk feltette a nagy kérdést: tippeljük meg, hány ablaka van az épületnek.

A címből, persze ti már tudhatjátok a választ: az építtető kérésére éppen 365 – az év minden napjára egy!

Itt keresgéltem: hu.wikipedia.org, lexikon.katolikus.hu, mek.niif.hu – Antalóczi Lajos: Az egri Főegyházmegyei Könyvtár története 1793-1989, varazstorony.ektf.hu, ektf.hu, ongo.hu, Illés György: Mesélő könyvtárak. Budapest, 1984, Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?