MENÜ

mindenki másképp

Mindenki másképp csinálja

Palackkert

Palackkert

2013-02-21 Views: 5274 ÉPÍTÉSZET, KREATÍV, L

Édes makettek

Ötlet a házihoz: készítsétek kockacukorból! Tudom, meglepően hangzik, de nézzétek csak:

ókori római és görög épületmakettek.

Bár nem a legolcsóbb alapanyag, de látványos a belőle készült makett, és az iskolai feladathoz talán nem fogy belőle annyi, mint amennyit egy angol művész használ édes épületei elkészítéséhez.

Kockacukorból elkészítette például az angliai Bangor városának híres kastélyát és tornyát is. Tavaly pedig megépítette London leghíresebb bejárati ajtaját. A Downing Street 10-et azért ismeri az egész világ, mert 1735 óta ez a brit miniszterelnökök otthona.

Néha azért ő is tud kis dolgokat alkotni.

Azonban inkább nagy méretű cukormaketteket készít. Az erőműből múzeummá alakított Tate Modern cukormása például 100 x 200 x 140 cm-es. A fenti képen a modell mögött, a  háttérben látható az igazi múzeumépület is.

Henry Tate londoni síremléképületét 65 x 75 x 75 cm-es méretben építette meg.

Igen, jól rémlik, az előbb is ezt a nevet olvastátok. Henry Tate 1819-ben született és 1899-ben halt meg. Az angol úr egyébként éppen cukorkereskedelemmel foglalkozott és ezzel tett szert hatalmas vagyonára. Egy szép napon elhatározta, hogy létrehozza a brit művészet nemzeti galériáját. Értékes festménygyűjteményének 65 darabját és pénzt adományozott erre a célra. 1897-ben egy régi börtönépületben meg is nyílt a múzeum. Henry Tate nevét 1932 óta viseli hivatalosan a ma már négy múzeumból álló hálózat.

A kockacukor építő művész, Brendan Jamison olykor a gyerekeknek is megmutatja a cukorépítkezés fortélyait. Ha a képek láttán nektek is megtetszett ez a szokatlan alapanyag, készíthettek belőle csak úgy, kedvtelésből makettet.

Ha ennyire azért nem vagytok lelkesek, és marad a makettezés a kötelező feladatra, akkor is jó választás lehet a kockacukor.

Munka közben ugyanis ér megenni egy-két építőkockát (de nem többet : ) .

Itt olvasgattam az épületekről: en.wikipedia.org

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?