MENÜ

kicsipkézve

Kicsipkézett monstrumok

heti top 5

Heti Top 5

2013-09-20 Views: 2665 ÉPÍTÉSZET, L

Híresség darabokban

Egy igazán nagy arc. Vajon kié lehet ez a kissé komor, vagy inkább elgondolkodó szempár?

A híresség következő képen látható darabja segíthet a megfejtésben.

Bizony, ez New York és Amerika egyik jelképe, a Szabadság-szobor.

1875 szeptemberében nagy bejelentés hangzott el Franciaországban: az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 100. évfordulójára a franciák elkészítik majd a világ talán legnagyobb ajándékát.

A 46 m magas rézszobor 1884-ben lett kész, és a következő esztendőben, 214 csomagban megérkezett New Yorkba.

Mindenképpen különleges ajándék volt ez, már csak azért is, mert a megajándékozottnak is igencsak sok pénzébe került. Az egyesség szerint ugyanis a szobor talapzatát Amerikának kellett fizetnie és elkészítenie.

Hogy gyorsabban meglegyen az ehhez szükséges pénzösszeg adománygyűjtéseket szerveztek. A fáklyát tartó kéz például 1876 és 1882 között New York egyik parkjának látványossága volt, és bárki felmehetett a fáklyához, persze csak miután kifizetett 50 centet érte.

Két hónappal azután, hogy különleges rakományával kikötött Amerikában a szállítóhajó, elkészült a 47 m magas talapzat is, és elkezdődhetett a 350 darabban lévő szobor összeszerelése.

Villámgyorsan – 4 hónap alatt – összeszerelték a több száz darabot, melyből egyet még a francia műhelyben, gyártás közben láthattok a fenti és a most következő két képen.

Ez a kép is Franciaországban készült, pontosabban Párizsban, ahol az 1878-as világkiállításon a város két pontján lehetett megcsodálni a már kész részeket.

A szeptemberi nagy bejelentés után 11 évvel, 1886-ban elkészült a nagy kirakó, és azóta is Amerika egyik legnagyobb látványossága a szabadság és függetlenség jelképeként született Szabadság-szobor.

A Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrász tervei és Gustave Eiffel mérnöki munkája nyomán született szabadság-szoborról a wikipedián és a retronaut.com-on olvastam.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?