MENÜ

Róma (xinjianlu.com)

Róma

összhang (design-milk.com)

Összhang

2012-03-28 Views: 4082 AJÁNLÓ, ÉPÍTÉSZET, L

Játékajánló Legós szavazással

Mindezidáig úgy tudtam, a világ híres-neves épületeit csak a Lego építészeti sorozatából (Lego Architecture) lehet kirakni. Karácsony táján be is mutattam nektek az akkor itthon is kapható darabokat. Azóta már bővült a választék, mindjárt olvashattok is róluk, de előbb következzen egy nagy felfedezés.

Néhány napja, a világhálón barangolva egyszer csak szembetaláltam magam a Legóból felépített Tower híddal. Utánanéztem, és kiderült, hogy ez a Lego Creator, és nem az építészeti sorozat része.

Első ránézésből is megsaccolható, hogy a híres híd összerakása bizony nem egy-két órás program, és a mérete miatt még a szoba átrendezésére is időt kell szánni. A 4287 darabból álló híd ugyanis 102 cm hosszú és 45 cm magas. A jó hír az, hogy itthon is kapható, kevésbé jó hír, hogy nem olcsó. Viszont van hozzá emeletes busz, meg híres londoni taxi, de az a leges-leges legfontosabb, hogy felnyitható, mint az igazi híd!

Szerintem nagyon szuper! Ahogy ígértem, nézzük most a Lego Architecture-t. Néhány hete jelent meg az építészeti sorozat legújabb darabja, és már itthon is kapható.

Igen, ez Sydney híres Operaháza. A különleges terv megvalósítása majdnem kifogott az építészeken. Nagyon sok bonyodalom adódott a hosszan elhúzódó építkezés során, és a tervezett költségek is megsokszorozódtak az évek alatt. Már majdnem kész volt az épület, mikor szegény dán tervező, Jorn Utzon helyett végül ausztrál építészek fejezték be a munkát. 1973-ban II. Erzsébet királynő nyitotta meg az operaházat. A megnyitón a dán építészt meg sem említették, és csak 30 év múlva békült ki Jorn Utzon és Ausztrália.

Németország jelképét is elkészíthetitek Legóból. A  Brandenburgi kapu 1791 óta áll Berlin központjában.

Felépíthetitek a Farnsworth Házat is, melyet az üveg-acél építészet egyik legszebb példájának tartanak a világon. A nyaralót Dr. Edith Farnsworth kérésére Mies van der Rohe tervezte. Az 1951-ben elkészült épület az amerikai Illinois államban áll, a Fox folyó partján.

Aztán lehet saját Fehér Házatok. A Fehér Ház az Amerikai Egyesült Államok elnökének otthona és munkahelye Washingtonban. 1792-től 1800-ig épült, az ír James Hoban tervei alapján. Eredetileg Elnöki Palota volt a neve, majd Elnöki kúriának hívták, aztán Elnöki Kastély lett, majd Igazgatói Kúria. Hivatalosan csak 1901-óta hívják Fehér Háznak.

Megvásárolható a Lego Architecture sorozat részeként a Rockefeller Center, New York egyik legismertebb, 19 épületből álló épületegyüttese is. Az első 14 épület 1939-ben készült el, majd az 1960-as, 70-es években folytatódott az építkezés. Természetesen nagyon sok a látnivaló ebben a hatalmas üzleti és szórakoztató központban. Itt található például a világ egyik leghíresebb műjégpályája. Szerintem kevés olyan amerikai, karácsonyos film készült eddig, amiben ez a koripálya ne szerepelt volna. Azt olvastam, hogy több mint egy órát kell sorban állni, míg bejuthat az ember, de megéri, mert nagy élmény : )

A sort a Seattle-i Space Needle zárja, mely az 1962-es Világkiállításra épült. A 184 m magas torony tetejére 43 másodperc alatt repíti fel a lift a látogatókat. 150 m magasan található az a világhírű  forgó étterem, amelyik 47 perc alatt fordul körbe a torony tengelye körül.

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy nagy az amerikai fölény. A teljes, 12 db-os sorozatban csupán 3 olyan épület szerepel, amelyik nem Amerikában található. Ha szeretnétek, akkor ezen ti is változtathattok, tart ugyanis még a Lego többfordulós szavazása. Nem ígérik biztosra, hogy itt dől el, mi lesz a sorozat következő darabja, de mindenképpen figyelembe veszik a szavazás eredményét. Minden fordulóban 10 épület közül választhatjátok ki a két kedvenceteket, melyeket szívesen meg is építenétek Legóból. Az első forduló nyertese az egyik “Jenga ház” volt, a Habitat 67 lakótömb. Vajon mi lesz a Lego építészeti sorozatának következő darabja?

Én már szavaztam, szavazzatok ti is!

Itt jártam utána: en.wikiarquitectura.com, en.wikipedia.org, hg.hu, hu.wikipedia.org, kockavilag.hu, kockaaruhaz.hu

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?