MENÜ

víz alatti szálloda (designboom.com)

Szálloda a víz alatt

a Tetris becenevű Kocka (raysartcult.blogspot.com)

Tetris Torony

2012-05-31 Views: 2297 ÉPÍTÉSZET, M

Pest gyerekkorában

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem néha olyan nehéz elképzelni, hogy a felnőttek is voltak egyszer gyerekek. Kicsik meg rosszcsontok, játszottak és leckét írtak, szóval igazi gyerekek, mint most ti.

Képzeljétek, a városok is éppúgy nőnek, növekednek, mint az élőlények. Ahogy egyre több ember érkezik a városokba, azoknak egyre több házra van szükségük, a házaknak pedig egyre több helyre, ahol felépülhetnek. Mint a Kisgömböc, aki egyre nőtt, nőtt a sok embertől akit bekapott.

Réges-régen három város élte külön életét a Duna partján: Pest, Buda és Óbuda, majd 1873-ban belőlük lett Budapest. Találtam egy nagyszerű rajzot, melyen Pest városát láthatjátok, még gyerekkorában.

Gondolom, most töritek a fejeteket, hol is lehet ma az a Duna-ág ami a városfalon kívül haladt, és ami miatt olyan, mintha Pest egy szigeten gyerekeskedett volna.

Nos, az a meder ma már nem létezik. Rákos-ároknak hívták és már nagyon-nagyon régen kiszáradt, csak a Duna áradásakor telt meg néha vízzel. Egyébként csak az esővíz és szennyvíz folydogált benne és bizony ez volt Pest szemetese is. Ebbe az árokba hordták a város lakói a szemetüket.  A mocsaras, bűzlő árkot végül az 1838-as árvíz után földdel feltöltötték.

No, de hogy mennyire volt még gyerek Pest ezen a rajzon, az kiderül a következő képről, ahol megpróbáltam ráilleszteni a mai térképre a régit.

Bizony, az egykori Rákos-árok a mai Nagykörút alatt húzódott. Nem teljesen követi a Nagykörút a régi Duna-meder vonalát, de majdnem.

És hogy a kicsi se maradjon le, elmesélem nektek, hogy a Kiskörút is egy régi árok, mégpedig a várárok helyén halad. A városfal előtti várárokban egykor szintén a Duna folyt, de az 1700-as években feltöltötték.

Még egy érdekességet megfigyelhettek az egymásra illesztett térképeken. A régi városfalon négy kapu volt. Ide futottak be az ország fő útjai. Láthatjátok, hogy ezek az útvonalak megmaradtak és a mai Budapest legnagyobb és legforgalmasabb útjai lettek.

Még egy kis segítség, hogy könnyebb legyen elképzelni, meddig tartott Pest városa:

felső sor:  A: Március 15. tér – Belvárosi plébániatemplom, mellette B: Ferenciek tere – Belvárosi Ferences Templom

alsó sor:  C: Váci utca – az egykori Domonkos templom ma Angolkisasszonyok Temploma.

Az utolsó képen a Hatvani kapu látható, ami az Astoria Szállónál állt.

Próbáljátok bejárni Pest városát, higgyétek el, nem is lesz olyan hosszú séta.

 Itt olvastam a várárokról és a régi Duna-mederről:

http://dunaiszigetek.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?