MENÜ

Készíts kariatida frizurát

Készíts kariatida frizurát!

A 7 csoda Disney-ékkel

A 7 csoda Disney-ékkel

2014-02-26 Views: 4939 ÉPÍTÉSZET, L

Színesen, viccesen és havasan – A nagy szfinx

így nézhetett ki a gízai nagy szfinx

Ilyen lehetett a gízai piramisokat őrző nagy szfinx új korában. Abu Szimbel sziklatemploma után egy újabb egyiptomi alkotás, amit te is kiszínezhetsz eredeti színei alapján.

egyiptom - a gízai nagy szfinx színesben - színezd ki te is! - letölthető kifestő

Gíza városa hajdan forgalmas kikötő volt. A mai egyiptomi főváros, Kairó közelében nemrégiben találták meg maradványait a régészek. A 4500 éves város egyidős a piramisokkal és a szfinxszel. A régészek szerint azonban a megtalált épületmaradványok nem a piramisépítők szállásai lehettek, hanem katonai laktanyák.

mégsem Napóleon katonáit kell hibáztatni?  - a szfinx orrának rejtélye

Egy meglepő fotó. A farsangi jelmeznek beillő kellékek egy móka kedvéért, természetesen számítógép segítségével kerültek a gízai szfinxre. A  jókora sárga orr a nagy szfinx egyik rejtélyére is utalhat. Szőrén szálán eltűnt ugyanis a szobor több, mint 1, 5 m-es orra. Persze ez nem a napokban történt. Hosszú-hosszú éveken át Napóleon katonáit gyanúsították azzal, hogy 1798-ban a szfinx orrára célozva gyakorlatoztak ágyúikkal. Nemrég azonban kiderült, emiatt nem őket kell hibáztatni. A legújabb kutatások szerint ugyanis már 50 évvel azelőtt sem volt orra szegénynek, hogy Napóleon katonái arra jártak.

112 év után újra hó borította a szfinxet - vajon igaz volt a hír?

Végezetül íme a havas kép, ami tavaly decemberben bejárta az internetet. A hozzá tartozó hír szerint 112 év után ismét hó borította be a gízai nagy szfinxet.

a gízai nagy szfinx és a hóesés

Kiderült persze az igazság. Ténylég havazott, de nem Egyiptomban, hanem Japánban. Ott áll ugyanis a gízai szfinx egy kicsinyített mása, amit miniatűr bábokkal vett körbe a fotó vicces kedvű alkotója.

A legfrissebb letölthető kifestőhöz, a gízai nagy szfinxhez a designboom.com-on, a hu.wikipedia.org-on és a mult-kor.hu-n keresgéltem érdekességeket. A képek forrása, és leírása most is a képekre vitt kurzor segítségével válik láthatóvá.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?