MENÜ

Farsangra

Farsangra

csirketemplom

Csirketemplomok

2013-02-07 Views: 2079 ÉPÍTÉSZET, M

A mozgó miniváros

Néhány hónappal ezelőtt Ákost is elérte a Star Wars mánia. Ezért aztán örömmel írom meg nektek, hogy pótoltam nagy hiányosságomat. Persze még nem ismerek minden űrhajót név szerint, de már elég jól állok.

Mivel Star Wars-al indul a napunk és azzal is ér véget, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy mikor a következő képet megláttam, rögtön egy űrbázis jutott róla eszembe.

A képregényekbe illő építmény valódi, csak nem az űrben van, hanem az Antarktiszon. A távoli galaxisokat meghódító űrutazók helyett pedig tudós kutatók bázisa.

Az itt élő és dolgozó kutatók élete egyébként kicsit hasonlít az űrhajósokéhoz. Sehol semmi, se közért, ahova leszaladhatnak, se szomszéd, akihez átugorhatnak, csak hó és jég körös körül.

Ebben a különös építményben élnek és dolgoznak. Olyan ez, mint egy városka. A sűrűn egymás mögött sorakozó – engem kismalacokra emlékeztető – egységekben laknak a kutatók, ott vannak a laboratóriumok, irodák.

A piros egységben lazíthatnak, van itt mászófal és különleges zöldséges kertecske is.

Mivel alapos megfigyelők vagytok, biztos kiszúrtátok már a hidraulikus lábakat és a sítalpakat. Bizony az egész fel tud emelkedni, ha túl sok hó esik és arrébb lehet vontatni, ha már nem biztonságos a jég és hó páncél ott, ahol addig állt.

Az építészeknek nem csak a Halley VI (ez a becsületes neve) tervezése, de a megvalósítása is különleges feladat volt.

Minden úgy van kitalálva ebben a mozgó városban, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb legyen. Mert, ahogy tervezője mondta a Halley VI nem állandó lakója, csak vendége az Antarktisznak.

 

A  február 5-én átadott kutatóközpont tervezője: Hugh Broughton Architects.

források: architizer.com, treehugger.com

(a képek forrásáért, mint máskor is kurzort a képre! : )

 

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , ,

Mit szólsz hozzá?