MENÜ

(blog.stuttgarter-zeitung.de)

Akiknek biztos nincs tériszonyuk

1848. Nemzeti Múzeum

Elláthatott-e Petőfi a Széna térig?

2012-03-14 Views: 2080 ÉPÍTÉSZET, M

Itt a kút, hol a kút?

Játszunk! Mutatok két képet, keressétek a különbséget!

Bizony, a két képen lévő díszkút nagyon hasonlít egymáshoz. Sőt, nemcsak hasonlít. Elárulom nektek, hogy ugyanaz a kút látható a képeken. No, de akkor hogy is van ez? Ilyen szép fakoszorút kapott a Danubius-kút az idők során? Nem, nem.

Itt a kút, hol a kút? Tudom, hogy jó megfigyelők vagytok és biztos felfedeztétek, a fekete fehér képen a templomot, a festményen pedig a Nemzeti Múzeumot. Igen, a régi képeken a kút a Kálvin téren állt. Onnan költözött mai helyére, az Erzsébet térre. A játéknak azonban még nincs vége. A kút egyik szobra ugyanis a város két különböző pontján is látható egyszerre .

Nem csalás, a két kép ugyanazon a napon készült, csak délelőtt még szép napsütéses, kora tavaszi idő volt. A rejtély megoldása az, hogy ebből a szoborból kettő van. A kút nagyon megrongálódott a háború alatt, szinte teljesen újjá kellett faragni. Az újjáfaragott díszkút van most az Erzsébet téren.

Egy szobor maradt csak épségben, amit a Kálvin tér 9-es számú házának szépen megújult udvarában ti is megnézhettek.

Itt olvastam az 1883-ban felállított Danubius-kútról, melyet Ybl Miklós tervei alapján Feszler Leó, Brestyánszky Béla és Marchenke Vilmos készítettek el budakalászi kőből: budapestcity.uw.hu, szoborlap.hu

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?