MENÜ

a trendi Dorka

Ózék költöznének

tojásházak

Tojásházak

2013-03-22 Views: 3149 L, VIZUÁLIS KULTÚRA

A Vatikán titkai: autógyűjtemény, madárfogó háló

Meglepő dolgok Vatikánvárosból. A miniállam egyik államfője, V. Piusz pápa (1566-1572) szakácskönyvet írt, V. Piusz pápa konyhájának titkai címmel. Volt olyan pápa, aki receptek helyett autókat gyűjtött. XI. Piusznak (1857-1939) 16 különleges autóból álló gyűjteménye parkolt vatikáni garázsában.

A római katolikus egyház fejének hétköznapjai, szokásai mindig is nagyon érdekelte az embereket. Kíváncsiak arra, hol és hogyan él az, aki a világ jelenleg több mint 1 milliárd katolikus hívőjének vezetője.

Nem csoda, hogy néhány nappal ezelőtt, Ferenc pápa megválasztásának estéjén már felbukkant a fenti kép az interneten.

Itt lakik a Pápa!

A pápai palotában lévő Damasus-udvartól jobbra látható, bekarikázott épület pápai lakosztályába azonban már kevesen kukucskálhatnak be.

Mindig is így volt ez, XIII. Leó pápa (1810-1903) hálószobájába például csak bizalmas komornyikja és néhány titkára léphetett be.

A Vasárnapi Újság című hetilap azonban 1900. március 11-i számában részletes rajzokkal mutatta be olvasóinak XIII. Leó lakosztályát.

Az uralkodó családok tagjait, vagy más magas rangú látogatókat a trónteremben fogadott. A teremben címerrel ékesített, vörös bársony trónszék volt. A padlót borító szőnyeget Spanyolország ajándékozta a pápának, aki egyébként “maga rendelkezett a trónus s a terem díszítése dolgában”.

Karácsonykor, húsvétkor vagy a névnapján könyvtártermében fogadta saját “udvartartása” tagjait. XIII. Leó szerette tágas könyvtárát, amiben sárga brazíliai fából faragott, és kárpittal bevont könyvszekrények álltak, előttük pedig a “nevezetesebb” pápák márvány mellszobrai.

Vendégeit magánkihallgatásra a trónteremtől kisebb, de hasonló pompával bútorozott teremben fogadta.

A Vasárnapi Újságból az is kiderül, hogy a XIII. Leó dolgozószobájában az íróasztal egy kis emelvényen állt, két oldalán egy-egy kisebb asztalka az iratok számára. Sőt még azt is megtudhatjuk, hogy a rajzon is látható magas támlás karosszék rendkívül díszes ugyan, de nagyon kényelmetlen.

Az előszoba bemutatásával zárul az újság különleges idegenvezetése.

XIII. Leó pápáról köztudott volt, hogy nagyon szeretett kint lenni a kertben. Kedvenc kinti elfoglaltságát azonban csak a megválasztását követő néhány évben sikerült titokban tartania. Szenvedélyes vadász volt ugyanis, és a pápai kertben rejtett madárfogó hálókat helyezett el. A titkos hobbit persze kiszimatolta a sajtó és kisebb botrány keveredett belőle. Bár mindig szabadon engedte az elfogott madarakat, miután fény derült a dologra, felhagyott a madárbefogásokkal.

A madarak más pápa életében is fontos szerepet töltöttek be, persze nem pont úgy, mint XIII. Leóéban. Nézzétek csak XII. Piusz pápa asztaltársaságát!

Az 1950-es években készült ritka fotósorozatból az is kiderül, hogyan változott a pápai dolgozó-és hálószoba.

Források: epa.oszk.hu, hu.wikipedia.org, orbiscatholicussecundus.blogspot.hu, ujember.katolikus.hu

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , ,

Mit szólsz hozzá?