MENÜ

Könnyen elkészíthető, divatos faliképek

Könnyen elkészíthető, divatos faliképek

Virágba borult cipőbolt

Virágba borult cipőbolt

2014-07-25 Views: 1988 ÉPÍTÉSZET, L

Egyperces – Békák a fürdővízben

Az Egypercesek ezen a héten a török kori Budára repítenek. Három utazó leírását olvashatjátok a város mesés török fürdőiről.

?Némelyek úgy gondolják, hogy Buda neve a fürdőktől [Baden] származik, mert ott meleg fürdők vannak, de ez nem nagyon talál.?

?Ezek után a Gellért-hegy alatti meleg fürdőbe mentünk, amely magától meleg, és ahol fakad, a víz olyan forró, hogy az ember egy disznót leforrázhat vele. Elevenen él benne viszont egy sereg béka. Ha nem láttam volna, nem hinném el. Sokan talán gúnyt űzhetnének mindebből, ha nem lett volna ott 30 személy, aki mindezt látta. Ez a fürdő török módra a legpompásabb módon, csupa faragott kövekből épült; a medencének lépcsőfokai vannak, hogy azon olyan mélyre lehessen beleereszkedni, amennyire az ember kívánkozik, és úszni is lehet benne. A víz egészen égszínkék … és erősen kénes szaga van. A medence körül különálló kis fürdők vannak, ahol az ember egyedül fürödhet. Ezek a nagy medence mintájára lettek megépítve, s amikor valaki bent fürdik, kék lepedőt tesznek a bejáratra. Ilyen fürdőből még több is van ott, de nem olyan költségesen építettek, mint ez. A törökök legtöbbet ezekre a fürdőhelyiségekre és a templomokra költik.?

Reinhold Lubenau 1587-ben született beszámolójának forrása: Sudár Balázs: Török fürdők a hódoltságban – terebess.hu

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?