MENÜ

virágszirmokból

Eiffel-torony

Felhőfantáziák

Felhőfantáziák

2015-03-19 Views: 2444 ÉPÍTÉSZET, L

Virslis a tavasz hírnöke

Virslis a tavasz hírnöke

“Budapest ház- és palotatengerébe nem jönnek el a fecskék, még kevésbbé a gólyák a tavaszt hirdetni, de azért a főváros lakóinak sem csupán a naptár adja hirűl, hogy ime, közeledik a várva-várt, kedves tavasz.”

Palotatenger? Ugye furcsán hangzik. Ám 110 évvel ezelőtt, még másként festett Budapest. Persze nem kacsalábon forgó épületekre kell gondolni, hanem arisztokraták, nemesek és gazdag polgárok otthonaira, melyek közül sok ma is látható. Egy kupacban legtöbb a Nemzeti Múzeum mögötti területen, amit úgy is hívnak, hogy Palotanegyed.

Fanyesés - 1905

A fővárosi tavaszkezdetről mesélő, 1905-ben született újságcikkben nem csak ez az egy furcsaság tűnik fel. A cikk szerzője számba veszi, kik a városi tavasz hírnökei. Elsőként a gallyazó embereket említi. Ők azok, akik a főváros kertészének megbízásából megmetszik az utcák, terek fáit. Rendet csinálnak “mint mikor a közeli ‘fodrász-terem’ mestere rendbe szedte a kezére bízott makacskodó hajfürtöket.”

Virágárus asszony - 1905

A gallyazókkal egy időben jelennek meg a külvárosi virágárus asszonyok. Ők kék ibolyát árulnak, ami “nem a szabadban termett még, hanem holmi kis kezdetleges üvegházban, valahol a Városmajor környékén.” (Ma már persze a Városmajort nem neveznénk külvárosnak.)

Déli kép a Kossuth Lajos utcából - 1905

A fenti képen a Kossuth Lajos utca nyüzsgése látható. Megtudhatjuk a 110 éves írásból, hogy az utca akkoriban “valóságos korzóvá fejlődött, a hol még a szebb téli napokban is csak úgy hullámzik a közönség. Hát még a mint a tavasz kezd mutatkozni! Ekkor már nem csak a számuk szaporodik meg, hanem élénkebbek, vidámabbak lesznek a sétálók, a kiknek soraiban itt-ott már tavaszias ruhák is kezdenek feltünedezni.”

Virsliárus - 1905

És igen, végre elérkeztünk a vándor virslishez. A virsliárus egész évben kínálja a főtt virslit és az óriás kifliket, de hidegben bent a házak között, utcasarkon táborozik. Ám amint meglátja a tavasz városi hírnökeit “neki is rögtön felpezsdül a vére s eddigi utczasarkát elhagyva, kifelé igyekszik a Városligetbe, vagy legalább valami nagyobb tér környékére. “

Játszó gyermekek egy sétatéren - 1905

Rögtön meg is jelennek körülötte a gyerekek, akik “a téli hosszas bennlét után örvendezve futkároznak, játszszák a ‘kinn a bá­rány benn a farkas’-t”. A nagy játékban megéhezve aztán, örömmel szaladnak a vándorvirslishez. “De mégsem ők a legjobb fogyasztók. Mert sok köztük a válogatós uri gyerek, a kik egyebet, jobbat is kaphatnak otthon.” A babakocsit tologató dadák, a gyalog- és lovas vitézek és a kevésbé jómódú “különféle fővárosi alakok” a virsliárus legjobb vevői.

A Dunaparti korzón - 1905
A fővárosi tavaszhírnökök sorát a léggömbök zárják. Míg falun a tavaszi égen papírsárkányok, lármás madarak, gólyák hirdetik a tavaszt, addig a “főváros fölött terjengő füstös levegőnek” csak egy-egy lufi jut. “Az ősz óta nem látott apró léggömbök is elő­ kerülnek. Ezek a fővárosi gyerekek sárkányai. Néha elszabadul egy-egy s százával bámulják a sétálgató felnőttek is, a mint lassan tovalebeg a magasságban.” 

a tavasz hírnökei

Az idézetek és archív képek forrása a “Tavaszkezdet a fővárosban” című újságcikk, ami a Vasárnapi Ujságban jelent meg 1905. március 26-án. A Vasárnapi Ujság digitalizált évfolyamai az epa.oszk.hu-n olvashatók.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , ,

Hozzászólások lezárva.