MENÜ

szeptember 15-16

Programtenger hétvégére

érdekességek a nagyvilágból

Az aranyszőnyeg és a vezetéktartó óriások

2012-09-24 Views: 1701 ÉPÍTÉSZET, L, M

Megnyílt a pesti állatkert – Múltmorzsa

1866 szeptemberében mutatta be olvasóinak a Vasárnapi Újság az augusztusban megnyílt pesti állatkertet.

“Az állatkertben az állatok számára készülő épületek, nemkülönben a vendégház terveit Szkalnitzky Antal és Koch Henrik épitész urak készítették, még pedig annyi izléssel, hogy a pesti kert épitményeinek legnagyobb része nemcsak a külföldi kertek épitményeivel kiállják a versenyt, hanem a legszigorubb biráló kivánalmainak is megfelelnek.”

“Az állatkert kapuján belépve, legelőször is a “Kristóf-térre” érünk. … E tér közepén, dús lombozatu fák árnyában, áll a medvebarlang.”

“Európában – Spanyol- és Görögországot kivéve – sehol sincs annyi, s oly sok faju orvmadár, mint hazánkban. Keselyük, sasok, sólymok gazdagon képviselve vannak nálunk. … a röpde három, egymástól különválasztott részében igen szép példányok vannak kiállítva.”

“A majomház az állatkert leglátogatottabb helyisége. Biztosan lehet reá számítani, hogy itt a délutáni órákban mindig nagy, derült társaságra fogunk találni. Minden egyes majmot ismer már a közönség … kedvenczeiket mindenféle csemegével ellátják.”

“Szerencsés gondolat volt e várrom épitése, és szerencsés gondolat azon pontra helyezni, hol az áll. E helyről igen szép kilátás nyilik a kert legdiszesebb részére. Közvetlen közelében vonul el a vasut  … Ablakmélyedésbe vannak elhelyezve a baglyok, az ablakok alatti üregekben házinyulak és borzok; alant a rom talaját képező szirtfal barlangjai rókák- és farkasoknak szolgálnak lakhelyül.”

“Az állatkert izletes berendezése legnagyobbrészt Pecz Ármin pesti műkertész érdeme … a pesti állatkertben gondoskodva van arról, hogy bármerre forduljunk, uj, meglepően szép tájkép bontakozzék ki előttünk…. a kert déli oldalán fekvő tó … a park ezen részének központját képezi. … A tóba a vizet földalatti csöveken át a kert bejárásánál díszes házban álló gőzgép hajtja egy … bőven ömlő kútból. … A viz tükrét s partjait vizi és gázló madarak nagy száma teszi érdekessé.”

/izletes = ízléses; műkertész = dísznövényeket termesztő, díszkerteket, parkokat létesítő kertész; bejárásánál = bejáratánál/

Magyarország első állatkertjét bemutató idézetek a Vasárnapi Újság 1866. június 24-én, szeptember 2-án, 9-én és 16-án megjelent számaiból valók.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , ,

Mit szólsz hozzá?