MENÜ

miért jó, ha nincs lift (gé)

Miért jó, ha nincs lift?

kerti játszóház

5 különleges kerti kuckó

2012-05-09 Views: 1782 ÉPÍTÉSZET, L

Múltmorzsa – A csudaművek

?Észak-Afrikában a Nil folyó partján, melly mintegy 4000 évvel ezelőtt isteni tiszteletben részesült, ? a Nil partján Kairótól lefelé haladva … a bal parton terül Gizeh nevü falu. Ettől mintegy kétórányi távolságra hegyláncz emelkedik, mellytől kezdődik a gizehi fensik. E fensikon áll három gula (pyramis), az ugynevezett Cheops, Cephren és Myzerin gulája, mellyek közől az első legnagyobb, a második kisebb, a harmadik legkisebb.

Egyiptomban, a Nílus partján, Gízában található a három legismertebb és leghíresebb piramis: Kheopsz, Khephrén (ejtsd: kefrén) és Mükerinosz fáraók piramisa. A legmagasabb közülük a Kheopsz számára épült fáraósír. (Eredeti magassága 146 m volt, ma már “csak” 137 m magas.) Ugye így már ismerősebb? A kissé kínainak hangzó idézet 1858-ból származik.

Az épitészet csudaművei” című írásban a szerző össze is hasonlítja az akkori “legnevezetesebb” épületek méreteit a gízai piramisokéval.

?A legnevezetesebb épitmények. 1. és 2. A kölni székesegyház (tervezett s még ezután kiépitendő) két tornya. (Ez lesz a legmagasabb épitmény e földön, ha elkészül valaha.) 3. A gizehi pyramisok Egyptusban. (421 láb.)

Örömmel jelentem, a Kölni dóm végül 1880-ban elkészült. Igaz, hogy 600 év alatt, de kész lett, és 157 méteres magasságával 8 évig valóban ez volt a világ legmagasabb épülete. Ma Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma. 2010 óta a csúcstartó a 828 méter magas, 160 emeletes dubaji Burdzs Kalifa . 130 év – 671 m, érdekes.

(Vasárnapi Újság, 1858. szeptember 12. (37. szám.) – Az épitészet csudaművei.)

Itt bukkantam rá: epa.oszk.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , ,

Mit szólsz hozzá?