MENÜ

Művészházak játék képgalériája

Művészházak játék képgalériája

archdaily2

Kösd össze! – játék

2015-02-13 Views: 3418 ÉPÍTÉSZET, JÁTÉK, L, M

Az idők változása

Nézd meg a képeken, hogyan változnak az idők! A csúszkát mozgatva hasonlíthatod össze a különböző korokban készült budapesti fotókat, alul a kis körökre kattintva pedig képet válthatsz! A középső képpár az Erzsébet hidat ábrázolja 1940 körül, és 2014-ben a Piarista közből. A baloldali körre kattintva a Petőfi teret láthatod az 1900-as évek elején, és 2005-ben. A 3. képpár megmutatja, mekkorát változott a Károly körút Dohány utca sarok a XX. század eleje óta. Jó nézelődést!

A Petőfi téri képek közti egyik legszembetűnőbb különbség a szállodák cseréje. Az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmából nyílt meg a Bristol Szálló, majd 1969-ben a Hotel Duna Intercontinental, ami ma Budapest Marriott Hotel névre hallgat. A Nagyboldogasszony ortodox székesegyház bicebócaságáról már itt az oldalon is olvashattál.

Az eredeti Erzsébet híd 1898 és 1903 között épült, és  1945. január 18-án robbantották fel. A ma látható új híd 1961 és 1964 között született.

A Károly körút – Dohány utca sarkán tulajdonosáról, Huszár Károlyról elnevezett Huszár-ház helyén tornyosul a ma is látható saroképület. A Huszár-házhoz kötődő számos érdekesség egyike, hogy sokaknak nyújtott menedéket az 1838. évi árvíz idején. A 3. képpáron látható különbség még a Dohány utcai zsinagóga melletti Zsidó Múzeum. Látható az is, hogy a Wesselényi utcai saroképület is elvesztette sarokkupoláját, mint oly sok társa Budapesten.

(Képek és információk forrása: betonliget.cafeblog.hu, budapest-foto.hu, fovarosi.blog.hu, haztajidizajn.blog.hu, hu.wikipedia.org, mno.hu, skyscrapercity.com, zoldkalauz.hu )

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Hozzászólások lezárva.