MENÜ

Vázlatfüzet - Játék

Vázlatfüzet – Játék

foteltúra

Foteltúra

2012-07-19 Views: 3117 ÉPÍTÉSZET, L

Parkból parkoló

Az első modern útizsebkönyv Budapestről 1873 nyarán jelent meg Budapest és környéke címmel. Íme a pesti sétajavaslat egy kis részlete:

… a Nemzeti Múzeum ötlik szemünkbe, ? Mi azonban ez alkalommal kívül kerüljük meg a parkot, a múzeumtól jobbra bekanyarodván a Múzeum-utczába. Ezen utcza még 3 évvel ezelőtt sötét, ronda, éjjel veszedelmes sikátor volt; …  A Múzeum-utczában s a múzeum mögött az utóbbi évek folytán igen díszes aristokratikus telep épült, mely többnyire főnemesi palotákból áll. … Átellenben az Ötpacsirta-utcza sarkán gróf Károlyi Alajos palotája ötlik szemünkbe, … mögötte igen ízléses díszkertecske terül, …

Igen, most jön a fejtörés, a beazonosítás. Nemzeti Múzeum: megvan;  ha szemben állunk vele, jobb oldalán a Múzeum utca (sarkán egy kávézólánc egyik üzlete): megvan; Ötpacsirta utca, az első keresztutca: megvan. Ha itt megállunk, az Ötpacsirta és a Múzeum utca sarkán a szemben lévő két saroképület közül a bal oldali volt gróf Károlyi Alajos Ybl Miklós tervei alapján 1865-ben elkészült palotája. Tehát ez is megvan.

Tovább haladva a Múzeum utcában bár zöldellik valami, a palota mögötti díszkert, nos, az nem véletlenül nem ugrik be, mert az bizony már rég a múlté. A hosszan húzódó zárt kerítés kapuin bekukucskálva a rádió parkolóját láthatja ma helyette a kíváncsiskodó.

A Múzeum utcából visszanézve a palota hátsó homlokzata napjainkban:

És ilyen volt 1875 körül:

A palotát 1921 és 1944 között az Olasz Királyság követsége bérelte a Károlyi-családtól. 1944-ben igen nagy károkat okozott benne a háború, melyeket részlegesen ugyan, de 1966-ban helyreállítottak, miután az épületet megkapta a Magyar Rádió (előtte a  Bizományi Áruház raktára volt). Ebben a nem túl rózsás időszakban tűnt el valamikor a palotakert, ami ilyen látványt nyújtott a bejárat előtti teraszról:

A szomszédos lakóépület melyet szintén Ybl Miklós tervezett időközben 2 emelettel megnőtt és a szobros-boltíves kerti pihenő helyett garázsok “díszítik”. Érdemes még megfigyelni a kertkaput és a parkoló kapuját.

A Vasárnapi Újság egyik 1880-ban megjelent számában bukkantam rá a palotában rendezett jótékonysági Tavasz Ünnepélyről készült rajzra:

Mikor még teljes pompájában virult gróf Károlyi Alajos kertje, akkor sem volt gyakori jelenség, hogy a városi palotákhoz díszkert tartozott volna. Itt a környéken a szomszédos Lovarda túloldalán álló Festetics-palota is a ritka kivételek közé tartozott. Aztán persze nem messze az Egyetem térnél lévő másik Károlyi-palotához (a ma is látható épületet Károlyi György építtette) is gyönyörű kert tartozott, amelyet szerencsére most is bárki megcsodálhat. Igen, ez A Károlyi kert, ami egy fantasztikus szigete a belvárosnak. A képek szerint, itt a Múzeum utcában is lehetne egy ilyen sziget ha …, de sajnos nincs.

 Itt kutakodtam: 85ev.radio.humagnasfertaly.blogspot.hupim.hu, Pest-budai útikönyvek. Budapesti Negyed, 2004.

 

 

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?