MENÜ

(archdaily.com)

Narancs-csarnok

(blog.anualadearhitectura.ro)

Tüskeerkélyek

2012-03-08 Views: 1998 AJÁNLÓ, ÉPÍTÉSZET, L, M, VIZUÁLIS KULTÚRA

Programajánló ? Kirándulás Japánba

Jó messzire indulunk, a felkelő nap országába. Egy nyolcéves kislány, Luca vezet majd bennünket. Tudtátok, hogy Japán négy nagy, és körülbelül négyezer kisebb szigetből áll? Négyszer akkora, mint Magyarország és nagyon-nagyon sokan élnek ott. Képzeljétek, a fővárosban, Tokióban 13 millióan laknak, ha hozzászámoljuk a külvárosi területeket is, akkor 35 millióan. (Mi egész Magyarországon körülbelül 10 millióan vagyunk). Jó nagy ott a zsúfoltság. Munkanapokon úgy kell betuszkolni az embereket a metrókocsikba,  és a strandok medencéiben se nagyon lehet ficánkolni.

Azért, hogy ez a sok ember minél kisebb helyen elférjen magas felhőkarcolókat emeltek, és a külső részeken kis, zsebkendőnyi területeken épülnek fel a házak.

A városok házrengetege és a zsúfoltság után következzen néhány üdítő kép a szépséges és messzeföldön híres japánkertekről.

A japánok számára nagyon fontos a természet és annak kicsinyített mása, a kert. A sűrűn lakott városokban is igyekeznek helyet szorítani a növényeknek, kertecskéknek. Van is egy japán mondás: ?A kert elengedhetetlen tartozék, és bármilyen kicsiny is, mindig elég nagy ahhoz ? hogy rásüssön a holdfény.?.

Na de ki is az a Luca, akinek segítségével eljuthatunk a felkelő nap országába? Nos, ő egy japán kislány, akinek legkedvesebb játszóhelye a házuk mögött lévő kis kert. A kövek, a pad, a kerítés, a kút, a lámpa mind-mind Luca barátai, de legjobb barátságban két fával, a japánakácokkal van. Ők azok, akikkel mindent megoszt, és nagyon sokat játszik is velük. Egyik nap megtörténik a csoda, és a fák, Koto és Kaori életre kelnek.

Nézzétek meg a Forte Társulat előadását, melyből megtudhatjátok, hogy a  városban is laknak-e alvó virágok, éjszaka ott is betakaróznak-e a füvek, van-e fejcsóváló bokor és számoló növény. Az előadásból az is kiderül, teljesíti-e a telihold Luca kívánságát.

Három előadás közül választhattok. Megnézhetitek pénteken 18. órától és szombaton délelőtt 11-kor, vagy délután 4 órától a Trafóban. A Koto és Kaori mese a városról, a természetről és az emberekről.

A szombat délelőtti előadás után növényeket ültethettek, és haza is vihetitek saját városi kertecskétek első palántáit!

Még több infó: fortecompany.hu, greenfortune.com/plantwall-hu.php, trafo.hu

Japánról itt olvastam: en.wikipedia.org, inout-home.hu, hu.emb-japan.go.jp

 


Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: ,

Mit szólsz hozzá?