MENÜ

Halhatatlan hősök

Halhatatlan szuperhősök

Repüljünk

Repüljünk!

2014-01-14 Views: 2104 ÉPÍTÉSZET, L, VIZUÁLIS KULTÚRA

Gifes kirándulás a Japán fővárosába

Godzilla ijesztgeti a Japán főváros épületeit ezen a fenti animációs gifen. Mókás, de kicsit csalóka a kép ezzel a néhány házikóval. Tokió ugyanis a világ egyik legnagyobb városa. 23 kerületében többen laknak, mint amennyien mi itt élünk Magyarországon. A központba naponta beutazó két és fél millió iskolás és munkába járó tovább növeli a zsúfoltságot.

A hatalmas embertömeg a világ egyik legbonyolultabb, és rendkívül zsúfolt metróhálózatát használja, ami 13 metróvonalból és 274 állomásból áll.

Hihetetlen, hogy egykor apró halászfalu volt. Akkoriban Edo (jelentése: öböl, öböl kapu) volt a neve, és legnagyobb építménye egy földvár volt. A földvár első jelentős megerősítésekor, 1457-ben már várossá bővült a falucska.

A földvárból előbb erődítmény, majd kastély, végül pedig palota lett. A vizesárokkal körülvett, több épületből álló palotában él ma is a japán császár. A palota főbejáratát a Nijubashi hídról lehet megközelíteni azon a két  nevezetes napon, amikor a palota látogatható. A híd nevének jelentése: dupla híd, így ugye már jobban érthető a fenti gif. A város másik jelképe, a párizsi Eiffel-toronyról mintázott Tokió-torony is látható az animáción. A rádió-és tv-torony 6 m-el magasabb, mint francia testvére.

Persze, ha japán, akkor elmaradhatatlan az isteni szusi (én legalábbis imádom). Tokió nevét, ami egyébként Keleti Fővárost jelent, itt maki szusikba rejtették.

Újra a japán óriásszörny, Godzilla lép a színre, aki bármennyire fittnek tűnik, már nem is olyan fiatal. Első filmfőszerepét éppen 60 évvel ezelőtt kapta. Azóta 28 japán és egy amerikai filmet forgattak vele.

A világhírűvé vált szörny mellett azért vannak kevésbé rémisztő jelképei is a városnak, és az országnak. Ilyen például a nemzeti viselet, a kimonó (van női és férfi kimonó is!), aztán a cseresznyefavirágzás és a magyarra “üres zenekar”-ként lefordítható japán találmány.

Ezzel a szinte vakító képpel zárul Japán fővárosban, Tokióban tett kirándulásunk, ami nem jöhetett volna létre a showusyourtype.com gifgyűjteménye nélkül.

Itt olvastam a 2020. évi nyári olimpiai játékokat rendező Tokióról: hu.wikipedia.org, japanfelderito.hu.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?