MENÜ

Fogaskerekű Budapest

A te véleményedre is kíváncsiak

Mária-oszlop a Rókus Korház előtt

Nyeremény, de nem tökéletes – Múltmorzsa

2012-11-06 Views: 2286 ÉPÍTÉSZET, L

A csinos budai templom – Múltmorzsa

Manapság kissé furcsán néznénk arra, aki így kiáltana fel: “Ó, nézd milyen csinos templom!”.

Mai fülünknek szokatlan ez a jelző egy templom esetén, ám a 19. században egészen természetes volt.

Amikor 148 évvel ezelőtt kezükbe vették olvasói a népszerű hetilapot, a Vasárnapi Újságot, képes beszámolót találhattak benne a Buda fő utcáján álló templomról.

Mióta e lapok megindultak, már számos izben volt alkalmunk a testvér főváros … épületeiről nemcsak megemlékeznünk, de azokat lehető hü rajzokban is bemutatni, s szabad legyen hinnünk, hogy ez által lapunk a főváros részletes ismertetéséhez sok érdekes adatot szolgáltatott.

(számos izben = sokszor;  testvér főváros – Buda ekkor még különálló város volt, 1873-ban egyesült Pesttel és Óbudával.;  lehető hü = lehetőleg valósághű)

” … érdemesnek tartjuk, a kapuczinusok szerzetének nemrég egészen újjá alakitott buda-vizi városi zárdáját és templomát megismertetni, annyival is inkább, miután ez Buda számos egyháza közül akár csinosságát, akár történetének vázlatát tekintjük, nem utolsó helyet foglal el.

(kapuczinusok szerzete = kapucinus szerzetesrend – a ferencesrend egyik ága, a rend tagjai barna kapucnis szerzetesi ruhát hordanak;  egyház = templom)

” 1857-ben a fejedelem kegyelméből, romjaiból ismét jelenlegi alakjában, és sokkal szebben mint valaha volt, ujra felépült. A zárda csinos homlokzatának a fő-utczára eső fele részében a városi elemi tanodáknak adatott eléggé tágas és alkalmas hely, mig a másik fele részében a plébánia hivatal, és a szerzetes atyák czellái vannak. “

Ebben az épületrészben működött az iskola 1857-től, majd hosszabb szünet után az 1990-es évektől ismét gyerekzsivajtól volt hangos. Jelenleg az épületszárny nagy része üresen árválkodik, merthogy a 2011-es tanévzáró csengetéssel az iskola is bezárt.

Alsóvízivárosi Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom – Kapucinus templom

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?