MENÜ

Jégkorszak - 3d gif animáció

Heti Top 5

Világító madarak ? memóriajáték

Világító madarak – memóriajáték

2014-02-18 Views: 1960 ÉPÍTÉSZET, L

Februári múltmorzsák 1.

időutazás - válogatás régi újságcikkekből

Az  eheti toplista újdonságai után, most egy kis időutazásra hívlak benneteket. Ebből a válogatásból kiderül, hogy február 10-e és 14-e közt miről számoltak be olvasóiknak a Vasárnapi Újság újságírói.

Különös, hogy  1866. február 11-én éppen a brüsszeli városházát mutatta be a hetilap. (148 évvel később, a múlt héten éppen ezen a napon életemben először jártam a brüsszeli főtéren.)

1866. február 11. Brüsszel, városháza - időutazás

A beszámoló szerzője szerint nincs párja Európa fővárosaiban a brüsszeli nagy piactérnek. Az itt álló épületek közül  szerinte a városháza épülete a legkitűnőbb.

Megtudhatjuk, hogy 1401-ben kezdték meg az építkezést. Kiderül az is, miért nem szimmetrikus a városháza. A népmonda szerint az építész hibája, aki nem ismerte a szimmetriát. Ebben az újságcikkben az áll, hogy valójában nem is ő hibázott. A főtorony azért nem az épület közepén emelkedik, mert a toronytól jobbra eső részt csak 1444-ben kezdték építeni, amikor a toronytól balra eső rész már rég készen volt.

A hajdani újságcikkben olvashatjuk azt is, hogy a torony csúcsán a város védőszentjének, Szent Mihálynak a szobra látható. Az aranygömbön álló szobor a szél járását követve forog, és így “szélvitorlául szolgál“. A szobrot 148 évvel ezelőtt, amikor ez a beszámoló született, éppen levették a helyéről azért, hogy újra aranyozhassák.

2014. február 11. Brüsszel, városháza - időutazás

menetrend a Dunán, 1867. február - Vasárnapi Újság

Az 1867. február 10-én megjelenő Vasárnapi Újságban olvashatták a főváros lakói a “helyigőzös” menetrendjét. De vajon hol volt a gőzös budai megállója?

Nem véletlen, hogy a Bomba tér sehogy sem ugrik be Budapest térképén. 1905 óta ugyanis Batthyány tér a neve.

Kíváncsi vagy arra, hogy mi is az a  lábszánkó? Egy kis szusszanás után – a második részben – fény derül a ma már mókásan hangzó szó jelentésére.

A Vasárnapi Újság című hetilap cikkeinek segítségével utazhattunk vissza a múltba. Az újság számait az epa.oszk.hu-n lehet olvasgatni.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?