MENÜ

Csupa vidámság - színezz te is! - letölthető kifestő

Csupa vidámság – színezz te is! – letölthető kifestő

Lányok, ti is lehettek mérnökök

Lányok, ti is lehettek mérnökök! – játékajánló

2014-05-06 Views: 2342 ÉPÍTÉSZET, L

Egyperces – A Budavári Sikló

Az eredetileg gőzüzemű Sikló építése 1868. júliusában kezdődött. Két gőzgépet terveztek be azért, hogy az egyik mindig pihenni tudjon. A gépezetek Schulc Tódor bécsi gépgyárában készültek.

A Siklót 1870. március 2-án avatták fel, de előtte februárban hivatalos kísérleteket hajtottak végre. Ekkor a kocsik legfontosabb részét, a biztonsági berendezést tesztelték. A biztonsági szerkezet feladata az volt, hogy rögtön megállítsa a kocsikat, ha az őket húzó sodronykötél elszakadna. A kísérlet során menet közben, a pálya különböző pontjain egymás után 3-szor engedték szabadon a kocsikat. Teher nélkül és túlterhelve is jól vizsgázott a biztonsági berendezés.

Helytörténeti érdekességek egy percben. Igaz, hogy agyonhasznált, de azért igaz a mondás: “Sok kicsi sokra megy”. Ezért indul útjára az Egyperces című sorozat az oldalon. Első héten a Budai Várnegyedhez köthető rövid helytörténeti írásokat, és korabeli képeket mutatok be vele. Az első Egyperceshez a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye volt a forrásom (a korabeli kép is a Közlöny mellékletében jelent meg).

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , ,

Mit szólsz hozzá?