MENÜ

Ne jegyzetelj építs

Ne jegyzetelj, építs!

Kaktuszlift_viraghinta_es_egyeb_furcsasagok

Kaktuszlift, virághinták és egyéb furcsaságok

2015-11-13 Views: 5951 ÉPÍTÉSZET, M, VIZUÁLIS KULTÚRA

Papírmasé-szigetek

Frezza-Chiao

Papírmasé-szigetek – végállomás, utazásunk a Fantázia-tengeren folytatódik!

Frezza-Chiao_papírszigetek

papír szigetek

Érdekes formájuk és tarkaságuk teszik különlegessé a szigetek fáit, növényeit. A Lebegő-szigeten pedig fejjel lefelé nőnek a virágok. Ugye, ez szerinted sem meglepő egy ilyen különös vidéken?

papírból

Ha kedvet kapsz a képek láttán, te is készíthetsz hasonló alkotásokat. Papírra, csirízre, és felnőtt segítségére lesz hozzá szükséged (a cikk végén olvashattok is a papírmasé, és papírpép technikákról). Addig is ötleteket gyűjthetsz a saját kis papírszigeted elkészítéséhez, vagy csak úgy nézelődhetsz. További jó utazást kívánok neked a Fantázia-tengeren!

papír alkotás

papír

papírmasé

papírmasé sziget

fantasztikus szigetek

A papírmasé alkotásokat Adam Frezza és Terri Chiao készítette.
2015. – Humanities Gallery, Long IslanUniversity, Brooklyn, New York. Forrás: eternitystew.com.

Az internethez fordultam segítségért, mert bevallom, én eddig még nem készítettem papírmasét. Egy forrást idézek, néhány zárójeles, más helyeken látott megjegyzéssel. Forrás: elte.prompt.hu – Vizsgálati és bemutatási gyakorlatok a földrajztanításban című jegyzet 6. fejezet – Modellezési technikák alkalmazása a földrajztanításban.

Papírpép technika

Képlékeny papírmassza formázása ragasztóval, amely kiszáradása után szilárd és festhető tárgyat ad.
Hozzávalók: 1 kg hulladékpapír (minél vékonyabb, annál puhább lesz a massza), 5 dkg fűrészpor (ezzel az összetevővel csak ebben a leírásban találkoztam – kihagyhatónak tűnik), 5 evőkanál csiríz, víz
A papírt apró darabokra tépkedjük, és nagy lábosban felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Egy napi áztatás után 2 órán át főzzük. Kihűlése után (csomómentesre) leturmixoljuk, majd egy sűrű szövésű vászonzsákba téve lecsöpögtetjük róla a felesleges vizet. A masszához egy tálban hozzákeverjük a szitált fűrészport és az 5 evőkanál csirízt. Hűtőszekrényben fóliába csomagolva akár egy hétig is eltartható. Lassan szárítjuk, hogy ne repedezzen.

Papírmasé technika

Gyűrt papír formázása ragasztóval (csirízzel).
Újságpapír, 3 evőkanál liszt vagy keményítő, 7 dl víz, só
A ragasztó készítése: A vizet felforraljuk. Közben a lisztet és egy pici sót 1,5 dl vízzel simára keverünk. Kevés vízzel higíthatjuk a masszát. Óvatosan hozzáöntjük a forrni kezdő vízhez, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Miután néhányat buggyant, hagyjuk kihűlni. (Hűtőben 1-2 hétig is eláll.)
Papírmasé készítése: Az újságpapírt erősen összegyűrjük a kívánt formára, és egy nem túl széles ecsettel ragasztót kenünk rá, amellyel alaposan átitatjuk. Mivel a ragasztó lassan szárad, a papír sokáig formázható.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , ,

Hozzászólások lezárva.