MENÜ

Téli időutazás - Játék

Téli időutazás – Játék

ezzel egyszerűbb

Atomerőművet a gyerekszobába

2013-01-04 Views: 2404 ÉPÍTÉSZET, L, M

Tűzijátéktúra

A ludbriko messzelátóján át megnézhettek néhányat a világ legismertebb épületei közül, hogyan is festettek a 2013-as újévi tűzijátékok fényeiben.

Görögország fővárosában Athénban egy mészkőszikla tetején áll Akropolisz fellegvára. A képen az Akropolisz egyik épülete, a felújítás alatt álló Parthenón (Pallasz Athéné temploma) láthathó.

A római Colosseum előtt csodálták az újévi tűzijátékot az olasz főváros lakói.

1933 évvel ezelőtt a Colosseum megnyitóünnepségén még nem ismerték a tűzijátékot. Az amfiteátrumban lévő több tízezer embert 5000 vadállat látványos felvonulásával bűvölték el.

A zöld színű tűzijáték néhány pillanatra a világ legmagasabb fenyőfájává változtatta a Burdzs Kalifa épületét.

Bár tavaly Japánban felépült a világ legmagasabb tornya (Tokyo Sky Tree), a 634 m magas adótorony azonban csak a második legmagasabb épület a Dubaiban álló Burdzs Kalifa mögött.

London három jelképe is szerepel ezen a különleges képen.

Az előtérben Európa legnagyobb óriáskereke a Milleniumi Kerék, ismertebb nevén London Szeme, azaz a London Eye látható. Mögötte az angol Parlament óratornya, a Big Ben zöldellik. A parlamentnek otthont adó Westminster-palota a képen is szereplő Westminster Apátsággal együtt világörökségi helyszín.

Malajziában, Kuala Lumpurban állnak a 451, 9 m magas Petronas-ikertornyok. Igen, már csak 10 cm kellett volna ahhoz, hogy elérjék a 452 métert. 88 emeletesek, és a föld alatt még 5 szintes mélygarázs van mindkettőben. Az ikreket a 41. és 42. emeleten kétemeletes híd köti össze.

Seattleben nem telhet el szilveszter a város jelképéről, a Space Needle névre keresztelt toronyról kilőtt újévi tűzijáték nélkül. A kilátótorony elnevezése persze nem véletlen (space = űr, needle = tű), formáját ugyanis két ember ötletének köszönhetjük. Egyikük hatalmas hőlégballonként, másikuk repülő csészealjként képzelte el az 1962-ben megépült kilátótornyot.

Örülök, hogy velem tartottatok 2013 első kalandozásán.

B.u.é.k.!

 

Itt olvasgattam az épületekről: 

en.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

Mit szólsz hozzá?