MENÜ

Mesés PET-palackok

Mesés PET-palackok

akrobatikus abc

Akrobatikus ABC

2015-04-13 Views: 2512 ÉPÍTÉSZET, L

Elefánt vagy Diadalív?

Charles-François Ribart terve - Párizs - különleges emlékmű a Diadalív helyén

Egy elefánt formájú szökőkút nem is olyan meglepő. Az viszont annál inkább, hogy ha a francia politikusok 1758-ban beleszerettek volna a tervekbe, ma ez a hatalmas jószág állna Párizsban a Diadalív helyén.

Charles-François-Ribart---Párizs---1758---különleges-emlékmű

Charles-François Ribart építész a Tuileriák kertjébe, a palota felől nyíló kilátást lezáró látványelemként képzelte el a különleges építményt. A vadonból gazdagon, és diadalmasan visszatérő elefánttal XV. Lajos francia királynak szeretett volna emléket állítani. Az emlékmű nem csak a park levegőjét frissítette volna az ormányából lezúduló vízzel.

hatalmas szökőkút terve a a Champs-Élysées végpontjára a mai Charles de Gaulle térre

A tervek szerint az emlékmű belseje három szinten gazdagon díszített bál-és koncerttermeket, étkezőt és kisebb apartmanokat (szoba, konyha, fürdőszoba) rejtett volna. Az elefánt gyomrában lévő, pompás helyiségeket egy trófeákkal díszített központi lépcsőházból lehetett volna megközelíteni. A szökőkút vízvezetékrendszerét az ormányban helyezte el az építész. Tudom, hogy a “Mi lett volna, ha …” kezdetű kérdéseknek nincs sok értelmük, és a Diadalív is figyelemreméltó látványosság, én azért szívesen bolyonganék ennek az elefánt emlékműnek a termeiben.

luxus 3 szinten az elefánt belsejében - 1758 - Párizs - Franciaország

ez lehetne Párizs egyik látványossága a Diadalív helyett - terv 1758-ból

A Champs-Élysées végpontjára, a mai Charles de Gaulle térre tervezett emlékműre a pinterest.com-on bukkantam rá. Források: en.wikipedia.org, books.google.hu, lapisblog.epfl.ch.

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , ,

Hozzászólások lezárva.