MENÜ

miért ne

Miért ne?

Újak

Újak

2013-05-26 Views: 2121 ÉPÍTÉSZET, L

Az első szőrös épületlény

Egy igazán különleges elképzelést ismerhetett meg a nagyvilág néhány napja. Ha elkészül, muszáj lesz élőben is megnézni az első szőrös  épületet. Az igaz, hogy egészen Svédország fővárosáig, Stockholmig kell utazni érte, de minden bizonnyal megéri majd a nemcsak furcsa, de igen hasznos látványosság.

Lesz még idő spórolni is az utazásra, mert jelenleg így néz ki a 24 szintes toronyház. Beletelik pár évbe, mire rákerül a tervezett plusz 16 emelet és kinőnek a szőrei.

De, hát mik is azok a különös szőrök?

Az épületet hosszában kettévágva bemutató rajzon a kék színnel jelölt 16 emeletnyi új épületrész elnevezése – szél torony – és a kis magyarázó ábra segíthet kitalálni.

Tudom, nem könnyű a megfejtés, még így sem. Íme a megoldás: amikor az épület haját megborzolja majd a szél, a rengeteg ide-oda mozgó szál, a bennük lévő kristály segítségével elektromos áramot termel. Az úgynevezett piezoelektromosság elvét használja fel a szőrös ötlet, azaz azt, hogy “bizonyos anyagokon (kristály, kerámia) összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik“.

Nagyon érdekes valami születik, ha elkészül ez az épület. Egyszerre lesz lakóház, étterem, kilátó és szélerőmű. Ráadásul olyan lesz az egész, mint egy élőlény, hisz állandóan mozog majd az a rengeteg kis csápja, amik még a színüket is változtatják éjszaka.

Az biztos, hogy kívül-belül felejthetetlen látványt nyújt majd az első szőrös épületlény.

Tervezte: Belatchew Arkitekter

Tetszett? Mutasd meg másoknak is!
Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page

Címkék: , , , , ,

Mit szólsz hozzá?